MENÜ
 • Nemzeti Vágta – Lóra fel!

  Egy hét múlva felpezsdül a Hősök tere és környéke. Budapest immár ötödször ad otthont az egyik legkülönlegesebb rendezvényünknek, amire valóban büszkék lehetünk.

  A Nemzeti Vágta tulajdonképpen egy országimázs-rendezvény, amelyen a lovak, lovassportok kapják a főszerepet. Emellett különböző korok korabeli lovasságának bemutatása, történelmi bemutatók is szolgálnak az érdeklődöknek. A három napos rendezvény legfőbb attrakciója maga a névadó Nemzeti Vágta, melyre évente körülbelül 100-150 település nevezi be legjobb lovasát. A győztes lovas Arany Sarkantyút kap ajándékba, a település pedig egy vándor szablya boldog tulajdonosa lehet egy évig.

  Az első vágtát még 2008-ban, Geszti Péter vezényletével rendezték meg, erre a rendezvényre 96 település nevezett. A Hősök tere megfelelő helyszínnek bizonyult, hiszen a város központjában található, ráadásul könnyedén kialakítható környékén a 6200 négyzetméteres terület, melyen kimondottan lovas események céljára gyártott granulátumot terítettek el, hogy elkészülhessen az ötszáz méteres körpálya. Az indulóknak 1250méteres, azaz két és fél körös távot kell teljesíteni. 2008-ban egy nyíregyházi lovas, Suták Vanda vihette haza a Vágta díszszablyát, miután Alexander nevű lovával a több tízezres nézőközönség előtt győzelmet aratott. A 2008-as év azonban egyik legnagyobb médiavisszhangot kiváltó eseménye a Vágtán a sztárok futamához kapcsolódik. Hajas László ugyanis a mezőnyt vezető Sásvári Sándor mögött egyik kanyarban leesett a lováról és az eset mögött később Sásvári szándékosságát is látni vélte, így kialakult egy kisebb médiaháború a két fél között.

  2009-re a rendezvény olyannyira kinőtte magát, hogy a nézőszám csaknem százezerre nőtt. Ebben az évben már megjelent a Vágta Korzó, amely során huszárrohamokat, lovas parádékat és különböző bemutatókat láthattak a nézők. 2009-re már díjugrató számokat, így magasugratást és korlátugratást is bemutattak, illetve megrendezésre került az olimpikonok futama, ahol volt öttusázó olimpikonaink mérhették össze tudásukat. A rendezvényen egyébként 2009-től jelen van az Országkonyha is, amely Magyarország népi szakácsművészetét tárja fel a fesztivál során. A különböző magyar tájegységekre jellemző ételeket kóstolhatjuk itt meg, természetesen a hozzájuk illő borokkal, pálinkákkal együtt.

  2010-re a Nemzeti Vágta minden rekordot megdöntött, több mint 200 000 látogató volt kiváncsi rá, illetve a hozzá kapcsolódó rendezvényekre. Ez alkalommal Demecser település vezetője, Gajdos Zsolt örülhetett a győzelemnek, illetve először adták át a Magyar Lófajták Győztese díjat, amelyet Káder Tokió nevű, kisbéri félvér fajtájú paripával Papp Kornél vehetett át.

  2011-ben még tovább bővült a rendezvény, a Bercsényi Miklósnak és fiának, Bercsényi Lászlónak dedikált fesztivál minden nézőrekordot megdöntött, a Bor- és Pálinkafaluban pedig szinte végig mozdulni sem lehetett a tömegtől. Ezúttal Molnár Gyöngyi, a Bajai Kistérség település versenyzője diadalmaskodott.

  A Nemzeti Vágta legszimpatikusabb eleme az, hogy teljesen politkamentes. Itt valóban önfeledten szórakozhatunk, miközben természetesen tanulhatunk is, nem csak a történelmi bemutatókból, de valami olyanból, amiben mi, a “lovas nemzet” páratlanul jók vagyunk. Aki teheti tehát, látogasson ki a rendezvényre, mert nem mindennapi élménnyel gazdagodhat!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon