MENÜ
 • Nem is létezett a kihaltnak elkönyvelt faj

  Megrázó tényre derült fény egy kihaltnak vélt teknősfajtáról - méghozzá az, hogy sose létezett.

  A Drezdenben található Senckenberg Kutatóintézet ma publikálta kutatásának eredményeit, melyek genetikailag bizonyították be, hogy az állatok nem hogy nem haltak ki, de egész egyszerűen sohasem léteztek.

  A teknősök egyike azoknak az állatoknak, akik napjainkban a legnagyobb veszélyben vannak. Körülbelül 320 fajuk ismert, de ebből jó néhány mára már teljesen kipusztult az ember miatt. Az egyik ezek közül a Seychelle-szigeteken élő Pelusios seychellensis volt. A tizenkilencedik század végéig csupán három példányát találták meg, melyeket Bécsben és Hamburgban őriznek.

  A bécsi példányt vette alaposan górcső alá egy kutatócsapat, megvizsgálva az állat DNS-állományát, melyből kiderült, hogy ezek a teknősök – egyáltalán nem is alkotnak egy külön fajt.

  Sokkal inkább egy másik faj, a Pelusios castaneus példányai, akik Nyugat-Afrikában honosak, a Pelusios seychellensis pedig ki is törlendő a biológiakönyvekből.  Az egyik kutató, Fritz elmondása szerint a kutatók mindig is látták, hogy a kettő – vagyis már egy – faj között mennyire sok hasonlóság van:

  “Igazából a kutatók már régóta el voltak ámulva attól, hogy a seychelles-szigeteki teknősök mennyire hasonlítanak a nyugat-afrikai rokonokra. De ettől a távolság miatt nem gondolták, hogy egy és ugyanazon családról beszélnek, ezért is lettek külön bejegyezve a szigeteken talált példányok 1906-ban.”

  Tavaly Fritz és csapata már lelepleztek egy másik teknősfajt is, amikről ugyancsak kiderült, hogy sose léteztek – igaz, ott az eset még nyakatekertebb volt, mivel annak a példányát egy ember csinálta.

  Fritz állítása szerint még mindig van egy teknősfaj a Seychelles-szigeteken, de már ebben is kételkednek.

  “Ami biztos, hogy a teknősök védelmi programját újra kell vizsgálni, hogy a valóban őshonos fajokra legyen fordítva az amúgy szűkös költségvetés.”

  Fotó: Mark-Oliver Röde

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon