MENÜ
 • Nem egészségesebb a bió

  Bár eddig mindenki azt hangoztatta, hogy a teljesen természetes termékek a legegészségesebbek számunka, úgy néz ki ezek az állítások nem túl helyénvalóak.

  Manapság az ember a legtöbb áruházban abban a szerencsés helyzetben részesül, hogy még a gyümölcsök között is válogathat az ember at olcsók és a drágák között. Van olcsó alma, melyet mesterségesen, “gyárilag” növeltek dinnyenagyságúvá és van az apró almácska, mely Gyula gazda kertéjen termett és még permet sem érte. Az óriásgyümölcsökért kevesebb pénzt kérnek, a biotermésért pedig jóval többet – hiszen az egészséges, mondhatnánk. Nos, egy új találmány szerint egyáltalán nem.

  A Stanford egyetem elvégezte minden idők legátfogóbb meta-analízisét a természetes és a gyári ételek körében és mindenki meglepetésére nem találtak túl nagy különbségeket az eredmények szerint. A természetes körülmények között termelt gyümölcsök nem hordoznak több tápanyagot és kevesebb kórokozót mint gyári testvéreik. Egyedül azért jó a természetes termesztésű növényeket terméseket fogyasztani, mert azzal védjük a természetet – hiszen kevesebb rovarirtó kerül a földekbe.

  Viszont a különbség valóban csak ennyi. A biotermékek 1997-ben kezdtek el divatba jönni és például az Egyesült Államokban olyannyira nagy divatjuk lett  – eddig hirdetett “egészségesebb” mivoltjuk miatt – hogy a belőlük származó forgalom 3,5 milliárd dollárról 2011-ben 24,2 milliárd dollára nőtt és igazi prémium-ételekké váltak az ugyancsak növekvő árak miatt.

  Bár nálunk még nem jellemző az ilyen termékek divatja – habár biopiac már nálunk is van – előfordul, hogy a bármilyen szert nélkülöző nevelésű növények terméseinek ára a duplája azokénak, amelyeket egy-egy permet ért vagy műtrágyás földben nevelkedtek.

  Bár a bionövényeket valóban nem érik mesterséges anyagok fejlődésük közben, úgy néz ki áruk mégsem jogosan magasabb. Hiszen egészségesebbnek nem egészségesebbek.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon