MENÜ
 • Négyszárnyú madarat fedeztek fel

  Még nem tudni biztosan, mire volt ez jó.

  Paleontológusok – vagy ahogy a Jóbarátok című sorozatban egyszer elhangzik, dinológusok – fantasztikus bejelentést tettek. 2012-ben Kína keleti határvidékén dinoszauruszcsontokat fedeztek fel egy ásatás során. Mára kiderült róluk, hogy egy olyan, 125 millió évvel ezelőtt élt ősállathoz tartoztak, ami tudott repülni, négy szárnya volt és a leghosszabb tolazata, amit valaha dinoszauruszoknál láttak.

  A négy szárnyat sajnos nem úgy kell elképzelni, mint például a szitakötőknél. Valójában az állat hátsó lábain lévő tollazat miatt tűnt úgy, mintha az állatnak két pár szárnya lenne. A paleontológusok abban nem biztosak, hogy a lábtollazat hozzájárult a repüléshez szükséges felhajtóerő megteremtéséhez, azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a kormányzásban és egyensúlyozásban segített igazán.

  140721_madár

  Az viszont biztos, hogy a repülő hüllőkhöz képest nagy testű állat a szokatlanul hosszú, akár harminc centimétert is elérő farktollak miatt volt képes a levegőbe emelkedni. A nagy farktollak segítettek az állatnak az emelkedésben, illetve a leszálláskor és a vadászatkor is jól jött a nagy felület a hirtelen fékezésekhez.

  Madarunk első pillantásra nem volt túl nagy, de a korai repülő állatokhoz képest óriásinak számít, ráadásul a test mérete nem feltétlenül függ össze azzal, hogy mennyire volt veszélyes ragadozó. Az őskori madarakról manapság egyre több információ áll rendelkezésre, két héttel ezelőtt írtunk arról is, hogy azonosították a világon valaha élt legnagyobb testű madarat.

  Forrás: nytimes.com

  Kép forrása: nytimes.com

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon