MENÜ
 • Negyedévszázadig bírja az új villanykörte

  A csodavillanykörtét kipróbálták: nem kevesebb, mint 25 éven át működött.

  Máris hozzá lehet jutni az amerikai energiaügyi minisztérium Bright Tomorrow Lighting Prize versenyét megnyerő világítótesthez. A Philips ledes villanykörtéjéről van szó, ami úgy tűnik, a jövő fényforrásának számít, ugyanis elnyerte a pályázatot, melynek fő szempontjai az energiatakarékosság, a környezetbarát gyártás és működés voltak.

  A Philips díjnyertes villanykörtéje a hagyományos izzószál helyett fényemittáló diódát, azaz ledet használ, és egy 60 wattos égőével egyenértékű fényt bocsát ki hatodannyi energiafogyasztással. A fénye a tesztek szerint sokkal természetesebb, és szembarátabb, mint az izzóké szokott lenni, és a gyártásakor is elkerülik a mérgező és veszélyes anyagok használatát.

  A hatékonyságát az alacsony fogyasztás mellett a kiugró élettartam adja: a cég 25 évnyi üzemidőt garantál, mielőtt a körte kiégne. Ez havi átlagban villanykörténként hat dollár (nagyjából 1300 forint) megtakarítást jelent, ami az energiaügyi minisztérium számításai szerint csak az USA-nak évi 3,9 milliárd dollárt hozna, ha az ország minden 60 wattos villanykörtéjét lecserélnék. Ezen túl pedig 20 millió tonnával kevesebb lenne az éves szén-dioxid-kibocsátás is.

  Egy ilyen átálláshoz azonban mélyen a zsebbe kellene nyúlni: egyetlen égő 49,97 dollárba, vagyis ből 11 ezer forintba kerül – bár ha hihetünk a reklámnak, alig több mint nyolc hónap alatt behozza az árát az alacsonyabb villanyszámlával. Egyelőre csak néhány New York-i márkaboltban kapható, de online is lehet rendelni belőle.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon