MENÜ
 • Napról napra

  Tombol a kánikula, úgy érzi az ember, mindjárt megsül. Hőségriadó, melegrekord, UV-riasztás, röpködnek a szebbnél szebb kifejezések a híradókban, de mit is jelent számunkra?

  Azt, hogy kegyetlen meleg van, amit nehezen viselünk. Nem csupán közérzetünk rosszabb ilyenkor, a szervezetet is súlyosan megterheli a tartósan magas hőmérséklet. Időközben kitört a vakáció,  így most talán több alkalom nyílik hűsölni picit valahol a vízparton, vagy ha nem, hát kapcsoljuk be a klímát, már ha van.

  Ha másról nem, hát a hőmérő higanyszáláról észre vehetjük, hogy nyár van a javából. A hétvégéig folytatódik a kánikula, dr. Paller Judit, országos tisztifőorvos csütörtök estig másodfokú hőségriasztást rendelt el, mivel a napi középhőmérséklet legalább három napon át meghaladja a 27 fokot. Az idokep.hu szerint csütörtöktől hullámzó frontrendszerre számíthatunk, amely hatására eleinte néhol majd a hétvégén több helyen zápor és zivatar is várható, szombatig viszont még ki kell bírnunk a 30-35 fokot. Vasárnapra kicsit enyhülni látszik a forróság.

  kép: idokep.hu

  A magas hőmérsékletre még rátesz egy lapáttal az UV-sugárzás is. Átlagban az extrém feletti sugárzással van dolgunk ma, de a következő napokban sem lesz jobb a derült idő miatt. A 11 órakor készült mérés szerint Budapesten a legerősebb a sugárzás, az UV-index szerint 6.6-os szintet mértek. Holnap átlag országosan 8-asra kell számítani, viszont a csütörtöki hidegfronttal már egy kis enyhülés is jön. Ránk fér, mert nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már nem bírom. Tavaaat!

  Ultraibolya vagy ultraviola? Esetleg ibolyán túli? De ki az az Ibolya?
  Persze, most mondhatjátok, hogy megártott a meleg… Nos, a mai napot nézve ez könnyen elképzelhető.
  Ultraibolyának azt az elektromágneses sugárzást nevezzük, amelynek hullámtartománya a látható fény után következik. Olyan fény, amely az ember számára láthatatlan, viszont káros hatásai egyelőre nem tisztázottak.
  Hullámtartományuk alapján három csoportra bontható, amelyek hatása is különböző.
  Az UV-A-ról már sokat hallhattunk. Egy darabig ártalmatlannak vélték, mára azonban lehullott a lepel, nem is olyan jó az a jó. A szemben mélyre hatolva, a szürkehályog vádjával az UV-A áll a tanúk padján. Ezen sugarak barnítják be pigmentsejtjeinket a bőrünkben, tehát az A-tól barnulunk a napon. Viszont az új kutatások szerint a bőrben olyan szabadgyököket szabadít fel, amelyek a fényöregedésért is felelősek. Láttunk már aszott bőrű, de csokibarna nénit? Na, olyanok leszünk, ha nem vigyázunk. Az UV-A ugyanis káros, a legtöbb újabb fajta naptej kifejezetten ez ellen is véd.

  A második csoportba a kétszínű UV-B tartozik. Nélküle nem tudna a szervezetünk D-vitamint előállítani, ami segíthetne a kalcium csontokba épülésében. Másrészt a nagy mennyiségben érkező sugarak súlyosan roncsolják a DNS-t, és a bőrben rákhoz vezető folyamatokat indítanak be. A szemre kevésbé veszélyes, de bőrünket megégeti pillanatok alatt. A Napból érkező UV-B sugárzás nagy részét egyébként az ózonréteg elnyeli, már ahol még van. A napokban olyan erős az UV-B riasztás, hogy ha nem védenénk a bőrünket, akár negyed óra leforgása alatt megégne a napon.
  Ilyenkor a lenge öltözet mellett egy szalmakalap jó szolgálatot tesz, a naptejünket pedig ne csak a vízparton vegyük ki a táskából, hanem munkába menet, séta közben vagy bevásárláskor is nyugodtan kenjünk magunkra. A 20-30-as faktor már a múlté, én már 50-es alatt szóba sem állok naptejjel. Néha ezzel is sikerül pirosabbra sülni.

  Az UV-C-ről keveset hallhattunk eddig, bár az a legfélelmetesebb szörnyeteg. Roncsoló hatása miatt  éppoly veszélyes, mint a B, viszont hatása csak később jelentkezik, amolyan alamuszi nyuszi. A Föld légkörén nem tudni mennyire és miként hatol át, egyes szakemberek azt mondják, az ózonréteg szűri, mások szerint akár az emberi szervezetre is káros lehet, mivel az ózonpajzsunk sérült.

  A fényvédelemről három fontos dolgot érdemes megjegyeznünk tehát. A szemünket napszemüveggel védhetjük, de csak olyannal, amely UV-emblémát visel. Másodsorban az öltözködés sem elhanyagolható. Igaz, hogy ahogy emelkedik a hőmérő higanyszála, úgy csökken(ne) rajtunk a ruha mennyisége, de egy szellős, könnyű anyagból készült nadrág és egy kart is fedő póló nagyobb védelmet nyújt. Ha mégsem tudjunk elviselni magunkon a testünkre tapadó ruhát, a fentebb említett fényvédő krémekre bízhatjuk magunkat. A faktorszám ezeknél azt mutatja meg, hogy hányszor tovább lehetünk napon leégés nélkül, mint naptej nélkül.

  Egy jéghideg koktélt esetleg?

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon