MENÜ
 • Napi cuki: törpe lajhármaki született

  Törpe lajhármaki született a Szegedi Vadasparkban. Azonban az aranyos külső mögött mérgező harapás rejtőzik.

  Az apa régi lakója a Vadasparknak, 2005-ben érkezett Bristolból, párja, Malaga pedig 2011-ben Spanyolországból került a Tisza-parti város állatkertjébe. Első összeszoktatásuk kevésbé sikeredett romantikusra, mint azt várták, mivel a hím harciasan fogadta új párját. Idővel azonban túllendültek a kezdeti nehézségeken, és egymásra találtak, december 9-én született meg az egyelőre ismeretlen nemű kicsinyük.

  És akkor egy kis biológia: a törpe lajhármaki rendszertanilag félmajom, amely Délkelet-Ázsiában él, rohamosan fogyatkozó létszámban. Nevét napközben megfigyelhető, rendkívül lassú mozgásáról kapta. Este viszont felgyorsul, az ágak között sebesen haladva rovarokra és kisebb gerincesekre vadászik, de szívesen fogyaszt gyümölcsöket is.

  Érdekessége a fajnak, hogy azon kevés emlősök egyike, amelynek a harapása mérgező. A szájában nincsenek méregmirigyek, hanem a könyökén található bőrmirigyének váladékával keni be fogait, amely ugyan nem halálos az emberre, de a harapásával okozott seb fájdalmasabb és nehezebben gyógyul.

  Sajnos nem éppen felhőtlen számukra az élet: ha élőhelyük pusztulása nem lenne elegendő, a helyiek hite szerint a húsának gyógyereje van. A laoszi, kambodzsai és vietnámi piacokon százával árulják őket, plüssmaci kinézetük miatt nemcsak fogyasztási célból, hanem keresett házi kedvencnek is.

  Az újszülött azonban jó helyen van, hamarosan a látogatók is megtekinthetik.

  Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon