MENÜ
 • Napi cuki: törpe lajhármaki született

  Törpe lajhármaki született a Szegedi Vadasparkban. Azonban az aranyos külső mögött mérgező harapás rejtőzik.

  Az apa régi lakója a Vadasparknak, 2005-ben érkezett Bristolból, párja, Malaga pedig 2011-ben Spanyolországból került a Tisza-parti város állatkertjébe. Első összeszoktatásuk kevésbé sikeredett romantikusra, mint azt várták, mivel a hím harciasan fogadta új párját. Idővel azonban túllendültek a kezdeti nehézségeken, és egymásra találtak, december 9-én született meg az egyelőre ismeretlen nemű kicsinyük.

  És akkor egy kis biológia: a törpe lajhármaki rendszertanilag félmajom, amely Délkelet-Ázsiában él, rohamosan fogyatkozó létszámban. Nevét napközben megfigyelhető, rendkívül lassú mozgásáról kapta. Este viszont felgyorsul, az ágak között sebesen haladva rovarokra és kisebb gerincesekre vadászik, de szívesen fogyaszt gyümölcsöket is.

  Érdekessége a fajnak, hogy azon kevés emlősök egyike, amelynek a harapása mérgező. A szájában nincsenek méregmirigyek, hanem a könyökén található bőrmirigyének váladékával keni be fogait, amely ugyan nem halálos az emberre, de a harapásával okozott seb fájdalmasabb és nehezebben gyógyul.

  Sajnos nem éppen felhőtlen számukra az élet: ha élőhelyük pusztulása nem lenne elegendő, a helyiek hite szerint a húsának gyógyereje van. A laoszi, kambodzsai és vietnámi piacokon százával árulják őket, plüssmaci kinézetük miatt nemcsak fogyasztási célból, hanem keresett házi kedvencnek is.

  Az újszülött azonban jó helyen van, hamarosan a látogatók is megtekinthetik.

  Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

  Ajánló

  Újabb 50 nevet jelentett be a STRAND

  Íme a Nickelodeon’s Kids’ Choice Awards 2020 jelöltjei

  Sziget: itt az első nyolcvan fellépő