MENÜ
 • Nagyfejű halat fedeztek fel

  Amerikában a legkivételesebb esetekben kerül csak sor hasonlóra

  Bár azt hihetnénk, hogy az emberiség bolygónk minden zegzugát felfedezte már, még mindig érnek minket meglepetések. Amerikai biológusok nemrég új fajt fedeztek fel Idaho és Montana hegyi folyóiban. Egy ritka tudományos felfedezésnek lehetünk tanúi!

  140201_hal

  A nagy fejű halat cédruskölöntének nevezték el az élőhelyéül szolgáló egyik idahói folyót szegélyező vörös cédrusokról. Az új fajt a többi kölöntétől a fejéből kiálló tüskék különböztetik meg, amelyek a ragadozók elleni védelmet szolgálhatják. Jellemző a halfajra a teste mindkét oldalán végigfutó pórusok sora, melyet a halak arra használnak, hogy a mozgást és a környezet vegyi összetételének változásait érzékeljék.

  A legfeljebb 15 centiméteresre megnövő, nagy fejű kölönték vízi rovarokkal táplálkoznak. Nem tartják őket túl vonzó külsejű teremtményeknek, ízük sem kellemes. Mégis hajtanak hasznot az embernek: a ritka, ezért a horgászok által különösen nagy becsben tartott pisztrángfélék, az orgyilkos- és a bikapisztráng kedvelt zsákmányai, ezért a horgászok majdnem száz éve a kölöntéket utánzó trükkel igyekeznek horgukra csalni őket.

  Forrás: MTI

  Kép forrása: Reuters

  Ajánló

  Martin Garrix legjobb barátja exkluzív interjút adott a Life-nak

  Indul a STRAND és a B my Lake! Íme a részletek

  Soha eddig nem látott attrakciók a Szigeten