MENÜ
 • Működő robotkart tervezett egy 15 éves

  Először tragikus sorsú rokonán segítene.

   2012-ben az indiai Shiva Nathan egy este családja beszélgetésére lett figyelmes, amiben arról számoltak be egymásnak, hogy távoli rokonuk elvesztette mindkét kézfejét. A fiatalembert annyira megrázták a hallottak, hogy elhatározta, segíteni fog bajba jutott rokonán és alkot számára egy mesterséges kezet, amellyel újra teljes életet élhet.

  Mivel Shiva nem egy világszínvonalú tudományos labor kellős közepébe született, így technika korlátozottan állt rendelkezésére, bár ez is valószínűleg jóval több, mint ami egy átlagos tinédzsernél úgy általában lenni szokott: a NeuroSky headsetje, amelyet számítógépes játékokhoz fejlesztettek ki és lényege, hogy a játékot gondolatainkkal is irányítani tudjuk.

  140326_robotkar

  Az akkor alig tizenhárom éves fiatalember ezt az eszközt kezdte továbbfejleszteni, jobban mondva meghackelni és elérte célját: ha az ember teljesen kiüríti elméjét és csak a fejére helyezett headsetre, valamint az előtte lévő robotkarra koncentrál, képes mozgatni, integetni vele.

  A nem mindennapi teljesítményre az Egyesült Államokban is felfigyeltek, a fiú ma már a világ legelismertebb műszaki egyetemének előkészítő osztályában tanul. Kutatásaihoz már ösztöndíjat is elnyert és mentorai szerint közel jár hozzá, hogy egy teljes körűen funkcionáló, megfizethető árú robotkar-implantátumot alkosson.

  Forrás: iflscience.com

  Kép forrása: iflscience.com

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon