MENÜ
 • Mozart jótékony hatásai

  Szívátültetésed volt? Hallgass komolyzenét, az majd segít a gyorsabb felépülésben!

  Japán tudósok szívátültetésen átesett laboratóriumi egereken tesztelték a teóriát, ezért komolyzenét és Enyát hallgattattak velük. A vizsgálatból kiderült, hogy azoknál az egereknél, amik hat napon át Verdi Traviatáját, illetve Mozartot voltak kénytelen hallgatni, hosszabb ideig maradt meg az új szerv.

  A japán Journal of Cardiothoracic Surgery szakfolyóiratból tehát kiderült: azok, akik szervátültetésen esnek át, jól teszik ha a műtét után Mozartot hallgatnak. A komolyzene hallgatásával állítólag elérhető, hogy a beültetett új szerv hosszabb ideig legyen a szervezetben, és ne lökődjön ki. “Az eredményeink azt mutatják, hogy az operára, mint a Traviata, reagál a szervezet” – írta Dr. Masanori Niimi, a tokiói Teikyo Egyetem egyik professzora, aki egereken végezte a kísérletet.

  A szívátültetésen átesett laboratóriumi egereket öt csoportra osztották a japán tudósok, a csoportokkal különböző zenét hallgattattak hat napon keresztül, a műtét után közvetlenül. Az egyik zene Verdi Traviátája volt, a másik Mozart, a harmadik csoport Enyát volt kénytelen hallgatni, a negyedik pedig monoton, változó hangokat. Az ötödik csoport nem kapott zenei aláfestést a gyógyuláshoz. A kutatás során az derült ki, hogy a Mozartot és Verdit hallgató egerek szervezete hosszabb ideig működött az új szívvel, mint azoké, amik Enyát vagy a zajt hallgatták. A tudósok azt figyelték meg, hogy a komolyzenére lábadozó egerek szervezetében a gyulladásgátló molekulák és az immunválaszt-szabályozó fehérvérsejtek száma megnőtt.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon