MENÜ
 • Most jön a fekete leves

  A kotyogó, a jeges, a melange és egy cseppnyi ébredés...

  Ébredés=kávé. Kevesen vannak, akik nem kezdenek helyeslően bólogatni. Sokaknak a reggeli ébredés elképzelhetetlen egy csésze gőzölgő kávé nélkül, de ha belegondolunk, az egész napunkat meghatározza. Én sem tudok meglenni nélküle, többek között alacsony vérnyomásomnak köszönhetően, bár legtöbbször az íze fontosabb, mint a hatása. A kávétémát járom ma körbe, összeszedtem a legérdekesebb, legfrissebb, legszebb és legfinomabb híreket, nem csak kávépusztítóknak.

  Babból fekete leves
  A kávé a világ egyik legismertebb növénye, a belőle készült főzet pedig a legnépszerűbb élvezeti cikk. Drogról van szó, szó se róla, bár a legális fajtából. A kávécserje egy örökzöld növény, terméséből – a kávébabból – készül a kesernyés ízű, élénkítő hatású ital. És itt a hangsúly az élénkítésen van, hatóanyaga a koffein, ami köztudottan a legjobb frissítő, élénkítő, ébren tartó vegyület.

  A Coffea nemzetség két jelentősebb tagjából készítenek kávét, az arab kávé (Coffea arabica) adja a legjobb alapanyagot, a Coffea robusta termesztése pedig több gondoskodást, sok körültekintést igényel. A feldolgozás során az érett, piros magokat leszüretelik, azonnal tisztítják, szárítják, hántolják. További tisztítás és válogatás következik, hogy csak a legjobb minőségű szemek kerüljenek a boltok polcaira – és a mi csészénkbe. Az utolsó fázis a folyamatosan emelkedő hőfokú pörkölés. Csak ezután derül ki, milyen minőségű és ízvilágú kávé készült. Ma a világ legnagyobb kávétermelő országa Brazília, de Vietnam, Kolumbia és Indonézia is nagyon jelentős. Már időszámításunk előtt is ismerték a piros bogyók élénkítő hatását, de először a szufi szerzetesek a 15. században Jemenben használták. A magyar szájhagyományban a “fekete leves” kifejezés maradt fenn, a 17. századból származik, még Thököly idejéből. “Ne siess uram, hátra van még a fekete leves!” – e szavakkal tartotta vissza Thökölyt a váradi pasa, aki mivel megneszelte annak hátsó szándékát (el akarta fogatni), készült volna sietősen távozni.

  A kotyogó, a kapszula és a kutyulós
  A kávészemeket a pörkölés után átdarálják, ebből készülhetnek a különböző italok. A kávé-víz aránytól függően számos fajtáját kínálják már a kávéházak, a boltban pedig a szemes és őrölt kávén kívül zacskózott különlegességeket is találhatunk.
  A Kárpát-medencében a mai napig a “kotyogó” a legnépszerűbb kávékészítő eszköz. Tisztességes nevén Háztartási mokkakészítő, amelybe a vizet alulra, a szűrőbe fölé a kávét tesszük. A forró víz átpréselődik a kávérétegen, magával hozva az aromákat és hatóanyagokat, majd egyszerűen a felső tárolóedényből kiönthetjük a “levét”. Néha lórúgásra is sikerül, magas vérnyomásúaknak ezt nem ajánlanám.
  Az eszpresszót vagy presszókávét már tudományosabban főzzük. 88-92 fokos vizet 7 g kávén 9 atmoszféra nyomással présel át 20-30 másodperc alatt az erre alkalmas kávéfőző, amelyből 25-23 ml kávé készülhet. A rövidebb – kevesebb vízzel készült – fajtát ristrettonak, a hosszabbat lungonak hívjuk. És akkor ott van még a Latte, a Cappuccino – magyarosabb nevén kapucsínó – a macchiato, a latte macchiato és a többi ínycsiklandó kávéízű költemény.
  Instant változatát is megtalálhatjuk a polcokon. Ha nincs kéznél vezetékes kávéfőző, szorít az idő, netán a préri közepén vagyunk és kávéra szomjazunk, csak felszisszentjük a kis tasakot és egy csésze forró vízben – hogy a prérin honnan veszünk forró vizet, azt ne kérdezzétek – feloldjuk. Fagyasztva szárítással készítik (liofilizálásnak hívják) és a legjobb minőségűekből kutyult kávé a kotyogóssal főzött minőségével vetekszik. Tehát az is kávé, hogy a kételyeket eloszlassam.
  A legújabb csodák már a párnás és kapszulás kávéfőzők, amelyekhez előre elkészített tölteteket vehetünk egy-egy adag kávéval. Borsos ára ellenére egyre többen viszik vele haza a kávézók hangulatát is.

  A legfrissebb kávéhírek
  A legújabb kutatások kimutatták, hogy a kávé igen is jót tesz a szervezetünknek. Ezt én is megerősíthetem, pláne amikor reggel egy bögre tejeskávé után már a szemem is ki tudom nyitni. A legújabb okosságok tehát azt mondják, hogy nem csak ébreszt és ébren tart, de bizonyos betegségek kockázatát is csökkenti. Az idős korban legelterjedtebb, értelmi leépüléssel járó betegség az Archeimer-kór. Önkéntesekkel végzett vizsgálatok alapján a rendszeresen kávét fogyasztók körében kisebb százalékban jelentkezett a csúnya betegség, mint azoknál, akiknek a koffeinszint alacsonyabb volt a vérükben.
  A napsugárzás az utóbbi években annyira erős ultraibolya sugarakkal terheli a bőrünket, hogy a bőrrákos megbetegedések száma is megnőtt. Az amerikai kutatók állatkísérletei viszont azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás és a koffeinfogyasztás együttesen csökkenti ezek kockázatát. 14 héten át tornáztatták szegény egereket és itatták koffeinnel, mire sikerült bebizonyítani azt a tényt, hogy 62 százalékkal ritkább a kávésoknál a daganat jelentkezésének gyakorisága, ha pedig mégis, akkor 85 százalékkal kisebb keletkezett.
  Egy másik kutatás az bizonyítja, hogy a kismamák kávéfogyasztása nincs hatással csecsemőjük alvására. Eddig félve itták a feketét a terhes vagy szoptató nők, nehogy szegény bébi idő előtt kávéfüggővé váljon vagy egész éjjel ébren legyen. A vizsgálatok viszont kimutatták, hogy a kettő között nincs összefüggés, ugyanakkor a brazil szakemberek a napi 300 milligrammnál több kávé fogyasztását sem ajánlják.

  Kapucsínó, melange és a kedvenc jeges
  Ihatjuk feketén, cukorral vagy cukor nélkül, tejszínnel, tejjel, habbal vagy anélkül. A lényeg a kávéíz, de vannak olyan italok is, ahol nem az a domináns.
  A legjobb kávéházakban a barista, a kávékészítés mestere alkothatja meg kedvenc italunkat.
  Egy beszélgetés, délutáni tárgyalás leggyakoribb velejárója egy csésze kapucsínó (ne csodálkozz, a magyar helyesírás magyarította, így írjuk, bár furcsa kicsit). Sokan nagy tévedésben vannak, amikor ezt mondják: “Á, én csak kapucsínót iszok, abban úgy sincs annyi koffein.” Dehogynem. Pont ugyanannyi van benne, mint egy eszpresszóban. Ugyanis egy csésze kapucsínó egy eszpresszóból, forró tejből és tejhabból áll.  A tetejére kerülhet egy csipet fahéj, kakaó vagy csokireszelék, esetleg tejszínhab, ha a felgőzölt tejhab kevés lenne.
  A melange is egyre nagyobb népszerűségnek örvend manapság. Az igazán autentikus melange-ért egészen Bécsig kell utaznunk, bár itthon is egészen finomakat tudnak készíteni. A titok a pohár alján van, a lelke a méz. Teszünk az oldalára egy kis csokiöntetet, megöltjük felgőzölt tejhabbal és a kávét forrón átöntjük rajta. A tetejére kerülhet még egy kis hab, csokiöntet, miegymást.
  A saját kedvencem a jeges kávé mindenféle verzióban. Télen-nyáron, hidegben, melegben, nálam mindig nyerő választás. A legegyszerűbben otthon is csak úgy szoktam, hogy a lefőzött kávét cukorral ízesítem, hideg tejjel nagy bögrében felöntöm, nyáron jeget vagy vaníliafagyit teszek bele. Nagyon sokféle szirupot tehetünk bele, a karamell, mogyoró és vanília a legkedveltebb.

  A kávé és egy kis művészet
  Művészi hajlamunkat is kiélhetjük kávézás közben. A kapucsínó tetejének rajzolása egész szakmává nőtte ki magát. A levél, szív és almaforma már nem ritka látvány, de az igazán ügyesek fantáziájának semmi sem szabhat határt.


  Egy kis ügyességgel otthon is elkápráztathatjuk a vendégeket, csak legyen, aki szóval tartja őket, míg elkészül a mű.
  A tejhab tetejére olvadt csokoládéba vagy csokiöntetbe mártott fogpiszkálóval is rajzolhatunk formákat, de a tejkiöntő kancsó segítségét is kérhetjük. Az utóbbihoz csupán egy adag felgőzölt tejhabra van szükség.

  Különleges élmény a kávézás, nem csupán a reggeli rituálé része sokunknál, de elengedhetetlen kelléke egy-egy tárgyalásnak, beszélgetésnek, nem utolsó sorban ébren tart, ha ránk köszönt a hajnal a vizsga előtti tanulás közben.

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon