MENÜ
 • “Mocskos világomban egyenesen úttörőnek számítok!”

  Lakatos Leventével Bomlás című új könyve kapcsán ültünk le egy interjúra, melyben mesélt a regényét átható szexualitásról, a démonokról és Magyarországon úttörőnek számító marketingjéről...

  Kezdjük úgy az interjút, ahogy te is kezded a könyvet. A Bibliával. A Bomlás egy bibliai idézettel nyit és egy bibliai idézettel zárul. Ez egy elég erős erőt adó eszköz szokott lenni a műfajban. Miért éltél vele?

  Az egyik főhős, a férfi prostituált Flórián meggyőződése, illetve hitvallása okán a regényt keresztül-kasul átszövik vallási utalások. A főmotívum a jó, és a rossz harca, mely az életünket ugyanúgy, ahogy a Bomlás cselekményét is végig kíséri. Éppen az írási folyamat idején került elém újra a Zsoltárok könyvének ominózus része, és ezt gondoltam, a kiragadott idézet abszolút jellemzi, és megalapozhatja a regény hangulatát.

  Hogyan jött a démoni téma?

  Minden ember küzd a saját démonjaival, melyek között lehet elnyomott szexuális vágy, fóbia, vagy bármilyen más deviancia – a kérdés, hogy ki és hogyan képes kordában tartani, kezelni ezeket. És éppen ez tulajdonság a vízválasztó a „normális” emberek, illetve a pszichopaták között. Akin eluralkodnak, őrültségekre képesek… A démon-motívum egyébként visszatérő elem a regényeimben, az előző, LoveClub című kötetemben is megjelent. Persze senki ne számítson tőlem fantasy regényekre, meglehetősen erősen kapaszkodom a valóságba.

  Örültem, hogy a vámpíros hullámot nem lovagoltad meg, nem mondható el ez viszont A szürke ötven árnyalatáról…

  Jé, te is felveted ezt a témát? (nevet) Nem gondolnám, hogy meglovagoltam volna A szürke ötven árnyalatának sikerét, egyszerűen van egy irányadó trend, amibe éppen az én munkásságom is illeszkedik. Nézd végig az eddigi regényeimet, mindegyikben kiemelt szerepet kapott a szexualitás, és egyik sem volt túl… finomkodó írás. Ráadásul én elsősorban egyébként thrillereket írok, nem pedig erotikus irodalmat. Félre ne érts, nem magyarázkodom, de szeretném helyretenni a dolgokat.

  Ettől független a szex folyamatosan belengi a könyvet. Nálad mindenkinek vannak valakivel szemben szexuális gondolatai, méghozzá elég sokszor. Tényleg ennyire szexorientáltnak érzed az embereket?

  Közhelynek tűnhet, de igen, a szex mozgatja a világot, mégpedig azért, mert a szexus határozza meg a személyiségünk alapjait. Gondolj csak bele, mennyivel másabb lenne az életed a mostanitól eltérő szexuális beállítottsággal, és mennyire átértékelve látod a világot felajzott állapotban. A vágy kemény ellenfél, kifordítja önmagából az embert, és a tőle megszokottól teljesen távol álló tettekre késztetheti. Mivel így, vagy úgy, de mindenki szexel, az erotika érdeklődést kiváltó téma. Az azonban nagy hiba, hogy még mindig keveset beszélünk róla, ezáltal számtalan tabu keletkezik, melyeket 2013-ban inkább rombolni kellene, mintsem építeni.

  Elég korán elkezdted a promócióját a regénynek, kezdve egy fotósorozattal, amin az átváltozásodon volt a hangsúly. Ezek a félmeztelen képek ott is egyfajta szexuális töltöttséget sugároztak. Ez egy kicsit megkönnyítette a marketingedet? Jó testtel könnyebb könyvet eladni?

  Nyilván kapok érte plusz figyelmet, igen. De nem magamutogató célzattal készültek a képek. Sokan csodálkoznak, hogy egy író vetkőzik, de kicsit álságosnak érzem az értetlenkedés. Miért ne vetkőzhetne egy író? Az írók, attól, hogy szép gondolatokat vetnek papírra, egyáltalán nem szentek. Sőt…

  A vetkőzés oka borzasztóan egyszerű. Ahogy korábban is mondtam, a Bomlás egy, a saját életemből merítkezett regény. Ebben a kötetben én lelkileg oly’ mértékben levetkőztem, hogy írás közben többször azt éreztem, nem tudom befejezni a történetet. Késtem is vele csaknem egy évet. Ha pedig a betűkben pucérkodom, miért ne tenném meg képeken is? Ez a tökéletes szabadság. A tökéletes feloldozás a sztori súlya alól.

  Ha pedig már marketing, a könyvben van egy rész arról, hogy nem csak írni, de eladni is el kell tudni egy könyvet. Itt teljes egészében a te gondolataidat éreztem. Kicsit lehúzod itt a leplet a könyvpiacról?

  Egyre kevesebben vesznek könyveket, ehhez a jelenséghez pedig a piacnak is alkalmazkodnia kellett. A könyv termék, a szerző a márka. Ezt az elvet itthon még nagyon kevesen követik, nem túlzok, ha azt mondom, az elsők között vagyok. Ráadásul az én szókimondó stílusomban, illetve mocskos világomban egyenesen úttörőnek számítok. Szeretek olyan utakon haladni, melyeken még senki nem járt előttem. Éppen ezért számos marketinges elméletet, eszközt és ötletet használok.

  Milyen könyvek és írók hatnak rád?

  Keveset olvasok. Egyrészt nincs időm, másrészt lassan, elemzően olvasok, képtelen vagyok elszakadni a szerzők technikai megoldásaiktól. Utóbbi egyébként az írásra is igaz, az alkotói fázisban nagyon ott kell lennem agyban. Olyankor még a filmezés is kizárt, nemhogy az olvasás. Példaképem egyébként nincs, azt vallom, bálványállítással az ember önkéntelenül is a saját szárnyát szegi.

  Mik a tervek a jövőre?

  A Barbibébi folytatásán dolgozom, mellette a Dr. Lengyel-sorozat [ A LoveClub és Bomlás egyik szereplője, a szerk.] is kap majd egy új részt. Nagyon izgalmas időszak elé nézek, mert míg a Barbibébi folytatása elsősorban a fiatal felnőtteknek, a Dr. Lengyel-széria az érettebb közönségnek szól. Ez pedig két, különböző stílust igényel. Illetve elkezdtem forgatókönyvírást tanulni. Nagyon érdekel, de nem feltétlenül a filmes vonal mozgat, hanem a sorozatok világa, mely jó lenne ha itthon, haza gyártásban is teret hódítana.

  És egy utolsó kérdés. Milyen Magyarországon ma ismert írónak lenni?

  Én szeretem ezt csinálni. Sőt, jó ideje már ezt szerettem volna csinálni. Most pedig hálás vagyok a sornak, amiért kaptam egy lehetőséget arra, hogy valóra váltsam az álmaimat. Megosztó személyiség vagyok, amennyi pozitív kritikai ér, annyi negatívumot is kapok az arcomba, de megszoktam. Sőt, már fel sem idegesítem magam. Együgyűen hangozhat, de a Bomlás írása lényegesen bölcsebbé tett. Talán férfivá értem. Talán most vagyok az igazi Lakatos Levente.

  Kanicsár Ádám András

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon