Mit kell tudni az osztrák családi pótlékról?

Az osztrák családi pótlék (Familienbeihilfe) egy fontos anyagi támogatás, amely minden Ausztriában élő, gyermeket nevelő szülőnek jár. Függetlenül a szülők jövedelmétől vagy foglalkoztatási státuszától, ez a pótlék biztosítja a gyermekek neveléséhez szükséges anyagi segítséget. Az igénylés folyamata és a támogatás összege részletezve az alábbiakban található.

A családi pótlék összegei

A családi pótlék összege a gyermek életkorától függően változik. Az aktuális összegek 2024-ben a következők:

  • 0-3 év közötti gyermekek esetén: havi 132,30 euró
  • 3-10 év közötti gyermekek esetén: havi 141,50 euró
  • 10-19 év közötti gyermekek esetén: havi 164,20 euró
  • 19 év feletti gyermekek esetén: havi 191,60 euró

További támogatás érhető el többgyermekes családok számára. A testvérkedvezmények az alábbiak szerint alakulnak:

  • Két gyermek esetén: havi 7,10 euró
  • Három gyermek esetén: havi 17,40 euró
  • Négy gyermek esetén: havi 26,50 euró
  • Öt vagy több gyermek esetén: minden további gyermek után havi 31,00 euró

Súlyosan fogyatékkal élő gyermekek után havi 164,20 euró kiegészítő pótlék jár.

A családi pótlék igénylése elektronikusan, a FinanzOnline rendszeren keresztül történik. Az online rendszer használatához szükséges regisztrálni, majd a szükséges dokumentumokat feltölteni. A támogatást általában minden hónap 6-án utalják.

A FinanzOnline rendszerbe való regisztráció egyszerű és gyors folyamat. A szülőknek az osztrák adóhivatal (Finanzamt) által kibocsátott azonosítót kell használniuk. A regisztráció után a szülők bejelentkezhetnek a rendszerbe, és megadhatják a szükséges adatokat, például a gyermek születési adatait, az iskolalátogatási igazolásokat, valamint a család jövedelemigazolását.

Az igényléshez szükséges dokumentumok közé tartozik a gyermek születési anyakönyvi kivonata, az iskolalátogatási igazolás, és adott esetben a fogyatékosság igazolása. Ezeket a dokumentumokat elektronikus formában kell feltölteni a rendszerbe. A dokumentumok helyes és pontos feltöltése elengedhetetlen a támogatás jóváhagyásához.