Mire van szükség egy eredményes párkapcsolati tanácsadáshoz?

A hosszú hónapokig tartó veszekedés, egymás figyelmen kívül hagyása és a párkapcsolatban történő elkényelmesedés olyan dolgok, amelyek könnyen a szakítás küszöbére sodorhatják a párokat. Ilyenkor pedig két forgatókönyv lehetséges: befejezzük a kapcsolatot és továbblépünk, vagy a közös múltra való tekintettel megpróbáljuk orvosolni a helyzetet a párkapcsolati tanácsadás segítségével.

Fontos azonban, hogy minél hamarabb határozzuk el magunkat, hiszen minél tovább várunk, annál jobban berögzülnek a rossz kapcsolati szokások, és annál nehezebb lesz megtörni őket.

Hogyan találjuk meg a megfelelő párterapeutát?

Ha sikerült meghoznunk a döntést arról, hogy részt veszünk egy párkapcsolati tanácsadáson, akkor már megtettük az első nagy lépést egy egészségesebb kapcsolat kialakításához. De még egyáltalán nem vagyunk túl a nehezén, hiszen meg kell találnunk ehhez a tökéletes terapeutát.

Mielőtt azonban elkezdenénk begépelni a “párterápia Szeged” vagy egyéb kifejezést a keresőbe, és felkeressük az első szakembert, akit kidob a Google, néhány dolognak nem árt utánajárni.

Az egyik az, hogy milyen megközelítést alkalmaz a kiszemelt szakember. Érdemes elkerülni ugyanis azokat a terapeutákat, akik megpróbálják egyetlen statikus megközelítésbe beilleszteni a mi egyedi helyzetünket. Olyan dinamikus szaktekintélyre van szükség, aki képes úgy ötvözni a rendelkezésre álló módszereket, hogy az a kapcsolatunk kihívásaihoz is illeszkedjen.

De emellett még az is fontos, hogy az általunk választott terapeuta empatikus és erős is legyen egyben, vagyis megengedi, hogy megosszuk a történetünket, de magabiztosan irányítja a foglalkozást. Ennek köszönhetően pedig elkerülhetővé válik az, hogy a beszélgetés ujjalmutogatásba vagy veszekedésbe torkolljon.

Hogyan találunk időt rá?

Az élet rendkívül zsúfolt. Munka, ingázás, gyerekek, iskola, családi kötelezettségek, és még hosszasan folytathatnánk ezt a listát. Így nem csoda, hogy a pároknak nem nyílik lehetősége arra, hogy a kapcsolati nehézségekkel foglalkozzon. De, mint ahogy azt már fentebb is írtuk, minél tovább ülünk a problémán, annál tovább tart majd a kijavítása. A cikk befejezéseként tehát minden párnak azt javasoljuk, hogy tegyék fel maguknak a kérdést, hogy megengedhetik-e maguknak hogy ne fordítsanak időt a kapcsolatuk megmentésére? Vagy, ha ugyanazon az úton maradnak, mennyire fog károsodni a viszonyuk 3, 6, vagy 9 hónap múlva? A terápia időigényes, de egy képzett terapeutával megéri.