MENÜ
 • Miért jobb a kávé illata mint az íze?

  A kutatók megtalálták a választ erre az égető kérdésre.

  Nagyon sok ember számára a reggel egyik fénypontja a kávé, erre van leginkább szükségünk a borzalmas ébredés után. A gőzölgő kávé illata, amely az egész lakást elárasztja pedig kellemes érzéssel tölt el minket.

  A kutatók most tudományos magyarázattal szolgáltak arra vonatkozólag, hogy miért érezzük a kávé illatát jobbnak, mint amilyen az íze. A dolog lényege abban áll, hogy bizonyos élelmiszerek illata – még az ízlelés előtt – , sokkal intenzívebben hat az agy egyes területeire, mint az elfogyasztás folyamata közben. Amikor lenyelünk egy korty kávét, a nyelőcső egy bizonyos részéről az orr hátsó régióiba érkeznek még illatanyagok, ezeket a szaglószerv továbbítja az agynak. Ez azonban kevésbé intenzív boldogságérzetet nyújt, mint a kóstolás előtti illat.

  A folyamat persze fordítva is működhet, gondoljunk például egy kellemetlen szagú sajtra. Amíg nem kóstoljuk meg, egyenesen büdösnek érezzük, ám amikor a szánkban van, másképpen érzékeljük az illatanyagokat a “második szaglásunkkal”, ezért finomnak találjuk azt.

  Természetesen azért ne becsüljük le a kávé ízét sem, hiszen egy jó kávénak nem csupán az illatát, de a zamatát is nagyra tudjuk értékelni egy-egy álmos reggelen.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon