MENÜ
  • Miért jobb a kávé illata mint az íze?

    A kutatók megtalálták a választ erre az égető kérdésre.

    Nagyon sok ember számára a reggel egyik fénypontja a kávé, erre van leginkább szükségünk a borzalmas ébredés után. A gőzölgő kávé illata, amely az egész lakást elárasztja pedig kellemes érzéssel tölt el minket.

    A kutatók most tudományos magyarázattal szolgáltak arra vonatkozólag, hogy miért érezzük a kávé illatát jobbnak, mint amilyen az íze. A dolog lényege abban áll, hogy bizonyos élelmiszerek illata – még az ízlelés előtt – , sokkal intenzívebben hat az agy egyes területeire, mint az elfogyasztás folyamata közben. Amikor lenyelünk egy korty kávét, a nyelőcső egy bizonyos részéről az orr hátsó régióiba érkeznek még illatanyagok, ezeket a szaglószerv továbbítja az agynak. Ez azonban kevésbé intenzív boldogságérzetet nyújt, mint a kóstolás előtti illat.

    A folyamat persze fordítva is működhet, gondoljunk például egy kellemetlen szagú sajtra. Amíg nem kóstoljuk meg, egyenesen büdösnek érezzük, ám amikor a szánkban van, másképpen érzékeljük az illatanyagokat a “második szaglásunkkal”, ezért finomnak találjuk azt.

    Természetesen azért ne becsüljük le a kávé ízét sem, hiszen egy jó kávénak nem csupán az illatát, de a zamatát is nagyra tudjuk értékelni egy-egy álmos reggelen.

    Ajánló

    Világsztárokat jelentett be a STRAND

    Íme a Balaton Sound aftermovie-ja

    Lenny Kravitz és Marshmello is jön a Voltra