Miért fontos orvoshoz fordulni, ha baj van?

Biztos, hogy mindenkinek van egyhipochonder ismerőse – hacsak nem ő maga az! Vannak, akik kényszeresen csak azzal tudnak foglalkozni, hogy milyen az egészségi állapotuk, gyakran akár a halálfélelemig is eljutnak, szinte megszállottan kizárólag azzal foglalkoznak, hogy betegség tünetei jelentkeztek náluk. Ez természetesen már kóros mértékű, de – mint minden szélsőség, – az sem jó, ha soha nem akarunk orvoshoz menni. Találjuk meg az arany középutat, és ha baj van, mindenképp forduljunk orvoshoz, a kis bajból soha ne csináljunk nagyot.

Fogorvos, nőgyógyász

Tipikusan az a két orvosi terület, amit semmiképp nem szabad elhanyagolni – az utóbbi értelemszerűen a nőkre vonatkozik.

Fogorvoshoz már egész kis korban menni kell. Első sorban azért, hogy felnőtt korunkra ez már rutinná váljon, legyen természetes mindenkinek, hogy legalább évente ellenőrizteti a fogai állapotát. Persze, ha valami akut probléma jelentkezik, azonnal menjünk. Ugyanez igaz a nőgyógyászra is, évente mindenképp látogassuk meg, és csináltassunk rákszűrést is.

Háztartási balesetek

Sajnos háztartási balesetek nagyon gyakran előfordulhatnak. A statisztika szerint többen halnak meg háztartási baleset következtében, mint a közutakon, munkahelyen, ezért elmondhatjuk, hogy a háztartás a legveszélyesebb üzem.

Nagy kiterjedésű és mély égési sérülést semmiképp ne kezdjünk el házilagos módszerrel kezelni. Ha a bőr mélyebb rétege sérül, akkor azonnali orvosi beavatkozás szükséges. Kisgyermekek és idősek esetében fokozottabb a kockázat, inkább mutassuk meg orvosnak.

Szúrt és vágott sebekkel is, állatharapással – főleg a fertőzés lehetősége miatt – szintén orvoshoz kell fordulni. Csonkolás esetén keressük meg a hiányzó végtagot, lehetőleg tegyük jégre (de ne közvetlenül, mert elfagyhat) – és rohanjunk a sürgősségire. A rándulás, ficam, törés, fej- és koponyasérülés is orvosi ellátást igényel.

Allergia, asztma, kruppos roham

Sem allergiát okozó csípéssel, sem bármilyen fulladásos tünettel nem várhatunk, mert a beteg levegő nélkül nem sokáig bírja, azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Infarktus

Ha a szívinfarktus tünetei nem múlnak el öt percen belül, azonnal hívjuk a rohammentőt, majd adjunk nitrát tartalmú gyógyszert a betegnek.