MENÜ
 • Mibe nem üt a ménkű?

  Nem, nemcsak csalánba. Rövid összeállításunk sorra szedi a villámcsapással kapcsolatos hiedelmeket, illetve kiderül, hogy mire érdemes ügyelnünk egy nagyobb nyári viharban.

  Túl vagyunk már pár égzengésen, mikor hangosan kopogott az eső a párkányunkon, dörgött az ég, és hatalmasakat villámlott. Persze ilyenkor ugyanúgy nézzük tovább a filmet, dolgozunk tovább a számítógépen, és csak nevetünk azon a régi bölcsességen, hogy ha vihar van, ki kell kapcsolni a tévét, sőt a konnektorból is jobb kihúzni a dugót. De vajon tényleg védettek vagyunk a villámoktól, vagy csak felelőtlenek?

  „Ma már szigorúbban veszik a villámvédelem kiépítését, de rengeteg épület van még védelem nélkül – mondta Papp Istvánt, a Villámvédelem Kft. vezetője. – Pedig az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá váltak a villámcsapások, és a káresetek hazánkban. Egy átlagos családi ház villámvédelmének kialakítása 80–600 ezer forint között van, egy panel épületé 800–900 ezer forint. De nem csupán az előírások miatt lenne fontos. Ha belecsap a villám egy hungarocellel szigetelt panelházba, akkor épp ez a külső borítás kap könnyen lángra, lévén nagyon jól éghető anyag.”

  Ezek után lássuk, mennyi igaz a hiedelmekből? Majdnem minden!

  Valóban fontos áramtalanítanunk a számítógépet, a tévét, a vonalas telefont a vihar idején, mert a hálózaton megjelenő túlfeszültség egykettőre tönkreteheti a lakásban működő elektromos berendezéseket.

  Az is igaz, hogy veszélyes zuhanyozni, mosogatni, de még a vízvezetékkel érintkezni is, ugyanis, ha az épületnek nincs, vagy nem megfelelő a villámvédelme, a vízvezeték a villámcsapás hatására feszültség alá kerülhet. Ez pedig kellemetlen, akár életveszélyes meglepetést is okozhat.

  Továbbá a fémnyelű esernyő, sőt a bekapcsolt mobiltelefon is veszélyes lehet viharban, mert magához vonzhatja a villámokat. Bár ehhez jellemzően olyan terepen kell lenni, például kietlenebb helyen a szabadban, domboldalon, ahol egyébként is fennáll ennek a veszélye.

  Lényeges megjegyeznünk, hogy a vihar idején ne tartsuk nyitva az ablakot. Sajnos sok tragikus történet igazolja, hogy a nyitott ablakon keresztül is becsaphat a villám.

  Ha esetleg a szabadban érne utol minket a vihar, próbáljunk meg zárt lábbal a talajon állni, ugyanis futás közben nagyobb esélyünk van a villámcsapásra. Tanácsos leguggolni, és úgy is maradni, amíg a vihar nem vonul odébb.

  Végül, de nem utolsó sorban, a legjobb menedéket az autónk nyújthatja. A hagyományos, zárt karosszériájú autókban teljes biztonságban vagyunk, nem érhet minket villámcsapás.

  Azt a mítoszt pedig, hogy a villám nem csap kétszer ugyanarra a helyre, továbbra sem sikerült eloszlatunk. Mindenesetre vigyázzunk magunkra, ha elkap a nyári zápor.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon