MENÜ
 • Mi történne testünkkel az űrben?

  Avagy ennek vagyunk kitéve, ha nem veszünk fel űrruhát.

  Gondolkodtál már valaha azon, mi történne a testeddel az űrben űrruha nélkül? Tényleg olyan drámai lenne a halál, ahogy azt a filmekben mutatják? Tényleg szó szerint felrobbanna a testünk? Túl lehetne élni?

  A Földön a minket óvó atmoszféra roppant kényelmes életet biztosít. Véd a Nap káros UV-sugaraitól és viszonylag egyenletes hőmérsékletet (összehasonlításképp: vannak égitestek, amelyek felszínén a hőmérsékletváltozás több száz fok is lehet pár óra leforgása alatt), valamint légnyomást biztosít. Az űrbe kikerülve jóval barátságtalanabb környezetben találjuk magunkat.

  140808_űr

  A ránk veszelkedő legnagyobb veszély egyrészt az oxigén hiánya, másrészt a légnyomás teljes hiánya, aminek következtében szó szerint felforrna a vérünk. Testünk kétszeresére duzzadna, a filmekben gyakran látott robbanás azonban nem következne be – köszönhetően annak, hogy bőrünk nagyon jól nyúlik.

  A másik említett probléma az oxigén hiánya. Nos, ha a vérünk felforrása miatt érzett hihetetlen fájdalomtól még nem veszítettük volna el az eszméletünket, a légzés lehetőségének megszűnése miatt 15 másodpercen belül mégis garantált lenne tudatunk elvesztése. Erre persze mondhatják páran, hogy de ők akár percekig is képesek visszatartani a levegőt – csakhogy itt ismét jelentezik a már jól ismert légnyomás-probléma. A tüdőnk egyszerűen összeomlik az űrben.

  Forrás: iflscience.com

  Kép forrása: NASA

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon