MENÜ
 • Mennyi ideig tart eljutni a Szaturnuszra?

  Miután a Curiosity sikeresen landolt a Marson és a világ szeme a NASA Mars-projektjére szegeződött, érdemes talán utánanézni, mennyi ideig is tart eljutni más bolygókra. Például a Szaturnuszra.

  A Naprendszer hatodik bolygója, a Szaturnusz a legmesszebb lévő planéta, amelyet szabad szemmel is láthatunk. Ráadásul mivel a pályája sokkal inkább ellipszis, mint kör, nem mindig van ugyanakkora távolságra a Naptól, miközben az égbolton vándorol. Másodpercenként 9,6 kilométert tesz meg, így 29,5 földi év alatt kerüli meg a Napot. Mivel a Föld jóval közelebb van a Naphoz, ezért a forgásából adódóan néha az égboltunkon a Szaturnusz úgy tűnik, mintha visszafele haladna. Pontosan a pályák méretéből és alakjából kifolyólag a két bolygó távolsága állandóan változik. Amikor legközelebb van hozzánk az óriás gázgömb, akkor körülbelül 1,2 milliárd kilométeres távolságról, amikor pedig legmesszebb, akkor 1,7 milliárd kilométeresről beszélhetünk. Ezutóbbi a Nap-Föld távolság cirka tizenegyszerese.

  Ha a Földről a Szaturnuszra indított projekteket nézzük, egy nagyon furcsa dolgot tapasztalhatunk. Amikor a Pioneer 11 1973 áprilisában útnak indult, hat évébe telt elérni a bolygót. Az 1977-ben útjának indított Voyager 1 három év alatt ért célba, a Voyager 2 nevű ikertestvére, akit egy hónappal korábban indítottak el, pedig négy teljes év alatt érte el a Szaturnuszt. Az eltérő időtartamok oka a választott útvonalban rejlik, hiszen ha a bolygók állása kedvező, az űrkapszulák kevés üzemanyag-felhasználás mellett ki tudják használni más bolygók, sőt akár a Nap vagy a holdak gravitációját is egy kis extra sebességnyerésre.

  Példának okáért a később, egészen pontosan 1997-ben útra bocsátott Cassini kétszer is kihasználta a Vénusz gravitációs erejét, szó szerint csúzliként használva fel a fizika adta lehetőségeket, hogy célja felé igyekezzen. A leggyorsabb Szaturnusz-expedíciót a The New Horizons-projekt tudhatja magáénak, amelynek mindössze másfél évébe telt elérni a titokzatos Szaturnuszt.Az tehát, hogy mennyi ideig tart eljutni a Szatusznuszra, leginkább attól függ, hogy milyen utat választunk. Jó utazást mindenkinek! :)

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon