MENÜ
 • Megvan, hogy tudnánk a Marson letelepedni

  Az emberi élet lehetőségeit a Marson napról napra firtatják. Egy német építészcsapat szerint az ideális az lenne, ha föld alatti barlangokban alakítanának ki lakásokat.

  A németországi ZA Architects építész-csapata úgy véli, hogy a Marson talált bazaltot fel lehetne használni építőanyagként a vörösbolygón való élet megkönnyítéséhez.

  Terveik szerint a planétára felküldött robotok fúrnák ki a Mars alapkőzetét, így nem kellene hozott anyagból dolgozni: amikor az első telepesek megérkeznek, egyszerűen csak ablakokat és ajtókat raknának rájuk, s máris kész a sugárzástól védett, hőszigetelt otthon.

  “A Mars felszínének fő alkotóeleme a bazalt, amely jól szigetel, és erősebb, mint az acél. A kíváncsiság előbb vagy utóbb az embert a Marsra viszi. Nem lenne jó egy élhető állomást kialakítani?” – tette fel a költői kérdést Arina Ageeva, a ZA Architects építészcsapat tervezője, aki szerint logikusnak tűnik, hogy az emberek barlangokban, nem pedig konzervdobozokhoz hasonló építményekben éljenek a vörös bolygón.

  Ezelőtt leginkább ezekhez hasonló házikókra gondoltak

  “Az élelmiszertermelést is meg kell oldani, mert nagyon drága lenne a Földről szállítani a vörös bolygóra a táplálékot. Szerencsére némely marsi talaj alkalmas a mezőgazdaságra, például a spárga termesztésére” – magyarázta Arina Ageeva.

  Nem régiben írtunk róla egyébként, hogy sajnos egyre kevesebb a valószínűsége annak, hogy valaha is lett volna élet a vörös bolygón. Pedig már nagyon kezdtünk reménykedni, amikor felröppentek a hírek, miszerint egy hüllő-szerű lényt kapott lencsevégre a Curiosity.Ráadásul egy Marsról származó meteorit is magában rejtette az élet építőköveit, mint ahogy azt a A manoai Hawaii Egyetemen (UH) működő, a NASA kezelésében lévő asztrobiológiai intézet tudósai megállapították.

  (Forrás: dezeen)

  (Kép: cbc)

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon