MENÜ
 • Megvan a Rubik kocka utódja?

  Zagyvai András alkotása olyan karriert futhat be, mint mint Rubik Ernő kockája.

  Japánból, Amerikából és Kanadából is felkeresték Zagyvai Andrást, miután háromdimenziós játéka elnyerte a 32. Nemzetközi Logikai Játékok Találkozójának (IPP) nagydíját Washingtonban.

  “Nincs extra térlátásom, és évtizedekig a logikai játékokkal sem foglalkoztam komolyabban – mesélte a Smartegg, azaz Okostojás feltalálója. – 2007-ben jött az ihlet. A tojás az élet ősi szimbóluma, ráadásul ezt a formát jó kézbe venni. Építészként végeztem, s mindig is vonzott a kézművesség, az iparművészet és a természet. Erre a találmányomra is inkább műalkotásként, mint játékként tekintek. Rengeteg munka és tervezés van benne, amihez számítógép helyett a képzeletemet használtam, műanyag helyett pedig zselnyicemeggyfát. Az első, egyszerűbb darabok után jöttek a bonyolult változatok, no meg a tesztelések. Ebben három-négy éves gyermekeim és a nagyszülők is segítettek.”

  Elárulta, hogy tudatosan és megérzés alapján finomította az “okostojást”. A tavalyi nürnbergi megmérettetésen találkozott először komoly logikai játékokkal, és sokak szerint nagy előnyt jelentett, hogy korábban nem foglalkozott ilyesmivel, hiszen így nem befolyásolhatták a munkáját.

  “Egy hónapig készítettem a Washingtonba küldött példányt. Reménykedtem valamiféle elismerésben, de a nagydíjról álmodni sem mertem. A Smartegg iránt Japánból, Kanadából és Amerikából is érdeklődtek”.

  Hiába nagy az érdeklődés, hangsúlyozta, hogy nem a pénzért, de még csak nem a dicsőségért dolgozik, az alkotás öröme viszi előre.

  Forrás: Bors

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon