MENÜ
 • Megússzuk a napkitörést

  Most szerencsénk van, de nem mindig lesz ez így...

  Május elsején gigászi napkitörést fotózott le a NASA műholdja (bizony, azok a Munka Ünnepén sem pihennek). A jelenség több mint 2,5 órán keresztül tartott. Egy ehhez hasonló kitörés több milliárd tonna anyagot lövel az űrbe több millió kilométer/órás sebességgel.

  Ha a Föld irányába tartanak a kitörések, az erősebbek zavart okozhatnak a kommunikációban. Szélsőséges esetekben akár károkat is okozhatnak a távközlési műholdakban. A Solar Dynamics Observatory megfigyelései szerint a mostani napkitörés nem veszélyezteti a Földet. A miértre a válasz nagyon egyszerű, azért, mert más az iránya.

  A Nap felszínén a viharok aktivitása 11 éves ciklusokban erősödik és gyengül, jelenleg éppen a felfutó szakaszban egy ciklus csúcspontja előtt vagyunk. Az idei évre azt jósolják, hogy a távközlési műholdakat komolyan megzavaró, esetleg meg is károsító napviharokkal kell szembenéznünk.

  A napkitörés plazmafelhőjében érkező nagy energiájú, töltött részecskéket általában eltéríti a Föld magnetoszférája, azonban a két mágneses pólus környékén reakcióba léphetnek vele, ezzel pedig geomágneses viharokat gerjesztenek. Ilyenkor a Napból érkező részecskék ütköznek az atmoszféra gázatomjaival, ionizálják azokat, amire a levegőben levő oxigén és nitrogén fénykibocsátással reagál – ezt nevezzük sarki fénynek.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon