MENÜ
 • Megtalálták a Stonehenge nagytestvérét

  De funkciója nem biztos, hogy ugyanaz volt.

  Hatalmas kőépítményt talált egy régészcsoport az Izrael északi részén lévő Kineret-tó alatt. Először 2003 nyarán egy hanglokátoros felmérésnél vették észre a vastagon homokkal borított monumentális kőhalmot a víz mélyén. Egyelőre még nem tudni, milyen célból építették, de a régészeti feltárástól sokat remélnek. Talán rávilágít arra, hogy milyen célt szolgált az épület, amelynek korát jelenleg több mint négyezer évesre becsülik!

  A kutatók nem tudják megmondani, hogy pontosan mikor épült és mi volt a célja a hatalmas, kúp alakú építménynek. Átmérője legalább hetven méter, ami kétszerese a Stonehenge-nek. A kutatók feltételezik, hogy az épület szárazföldön épülhetett, és csak később, a vízszint emelkedése miatt merült el a tóban.

  A régészek szerint emberkéz alkotta a hatalmas épületet, mert nem hasonlít semmilyen természeti jelenségre. Úgy tűnik, hatalmas sziklákat halmoztak egymásra, de egyelőre csak találgatják az építmény egykori feladatát. A kutatók úgy vélik, valamiféle temetési szertartás része lehetett. Az időszámításunk előtti harmadik évezredben a közelben egy Bet Jerah vagy Kirbet Kerak nevű város, ami akkoriban a térség legnagyobb, erődítménnyel védett központja volt. A kutatók szerint itt akár ötezren is lakhattak, és együtt képesek lehettek egy ekkora kőépítmény létrehozására.

  forrás: Index.hu

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon