MENÜ
 • Megtalálták a csokifüggőség okát

  Amerikai kutatók patkánykísérleteken keresztül tárták fel a csokoládé iránti vágy hátterét.

  Az eredmények alapján egy olyan agyterület késztetheti az embereket az egyszerre édes és zsíros falatok habzsolására, melyről korábban ezt nem feltételezték.

  “Ez azt jelenti, hogy az agynak a korábban véltnél jóval kiterjedtebb rendszere van arra, hogy az egyént a jutalomfalatok túlfogyasztására késztesse. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a túlfogyasztás ilyen probléma napjainkban” – magyarázta Alexandra DiFeliceantonio, a Michigani Egyetem munkatársa.

  A kísérlet során a kutatók közvetlenül juttattak be a patkányok agyának úgynevezett neostriátum területére egy olyan szert, amely megemeli az enkefalin hormon termelését. Ennek hatására az állatok kétszer több csokoládét ettek meg a normál fogyasztásukhoz képest. Ráadásul az enkefalin agyi termelődése akkor is megemelkedett, amikor az állatok szokásos falatkáit csokoládéval vonták be. Mindez azt jelenti, hogy enkefalin hormon növelte a patkányok sóvárgását a csokoládé után.

  Ezek az eredmények a neostriátum meglepően új szerepét is igazolták, mert korábban ezt az agyterületet elsősorban a mozgáshoz kötötték

  “Valószínűnek látszik, hogy az enkefalinnal kapcsolatos, patkányoknál tett megállapításaink azt jelentik, ez a neurotranszmitter irányíthatja a túlfogyasztás és a függőség egyes formáit az embernél” – olvasható a ScienceDaily ismeretterjesztő portálon DiFeliceantonio következtetése.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon