MENÜ
 • Mégsem vagyunk kegyetlenek

  Egy friss kutatás arra enged következtetni, hogy lassan megdől az a teória, hogy az ember természetétől fogva inkább a rossz, mint a jó felé húz és hogy morális értékeink csak ráerőszakolt, tanult dolgok, nem eredendőek.

  Az ember, mivel nagyon sok társas vonása van, nem lehet természetétől fogva kegyetlen, állapította meg Frans de Waal, az atlantai Emory Egyetem biológusa az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (American Association for Advancement of Science, AAAS) éves konferenciáján. A kutató ezt alátámasztandóan több különböző kísérletet is bemutatott, amin emlősök között alakulnak ki olyan magatartásformák, mint a társuk javára való lemondás, vagy a másik megsegítése.

  Az elismert tudós szerint, ezek a kutatások alátámasztják, hogy az állatok természetüknél fogva hajlandóságot mutatnak olyan társas viselkedésekre, mint a “kölcsönösség, a korrektség, az empátia és a vigasz”.

  Szerinte, ez az emberekre ugyanúgy vonatkozik, hiszen csak az ilyen faja magatartás teszi képessé az állatokat arra, hogy együtt éljenek. “Az embergyerek azonban, ahogyan a legtöbb magasabb rendű állat is, morális lény tudományos értelemben, mert együtt kell működnie a többiekkel, hogy lemásolja és továbbadja génjeit” – tette hozzá. De Waal úgy véli, hogy ezek a kutatások megcáfolták azt az elterjedt nézetet, miszerint az erkölcs nincs jelen a természetben, illetve a morált csak az ember hozta létre.”Az emberi moralitás elképzelhetetlen beleérzés nélkül”- ami viszont elkerülhetetlen, ha az ember a társaival él, azoktól tanul.

  forrás: HVG

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon