MENÜ
 • Mégsem buták a focisták?

  Svéd kutatók profi sportolókat vizsgáltak.

  Egy rosszmájú, szájról-szájra terjedő városi legenda szerint a futballistákat az emberek nagy része kevésbé tartja okosnak. Egy svéd kutatás azonban úgy tűnik, megcáfolta az elméletet.

  A stockholmi Karolinska Intézet kutatói ugyanis a svéd válogatott játékosait és a kevésbé profi ligákban játszó focistákat tesztelték. Az eredmények szerint az intelligencia-szint és a játékos pályán nyújtott teljesítménye között párhuzam vonható. A teszt során a hagyományos IQ-teszten kívül felmérték a sportolók kreativítását, kognitív készségeit és memóriáját is.

  Torbjörn Vestberg, az egyik vezető kutató egyáltalán nem volt meglepődve a kapott eredményeken: „Nyilvánvaló, hogy ezeknek a srácoknak nagyon okosnak kell lenniük. Az agyuknak gyorsan kell reagálnia, sok-sok tényezőt figyelembe véve, ráadásul a test fizikai megterhelése mellett. Az a feltevés, hogy buták, talán onnan ered, hogy a legtöbben egészen fiatalon kezdenek el készülni a karrierjükre, emiatt nem jut idejük az oktatásban részt venni. A legtöbben magántanulók és csak a kötelező szintig végzik el az iskolát. Az emberek pedig szeretik a többi embert az elvégzett iskolái szerint kategorizálni, ami szerintünk egyáltalán nem helyes. Ezen kívül sokan az alapján ítélik meg a focistákat, ahogyan a meccsek utáni interjúkban beszélnek. De nyilvánvaló, hogy olyankor nem kapunk valós képet a kimerült, adrenalinnal feltöltődött, holtfáradt sportolóktól.”

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon