MENÜ
 • Megrázó sírhely a londoni építkezésen

  A Fekete Halál temetkezési helyére leltek Angliában, egy projektet tehet tönkre...

  Londonban óriási építkezés alatt áll a egy jövőbeli vasúthálózat, melynek munkálatai jelentősen elhúzódhatnak egy középkori sír miatt.

  Régóta köztudomású volt, hogy Londonban a Fekete Halál idején volt egy jelentőségteljes temetkezési terület, de a szakértők csak annyit tudtak róla, hogy megközelítőleg a külvárosban lehet. Az építkezési munkálatok során most viszont 5,5 méter mélyen megtalálták a terület sírhelyeit a Charterhouse térnél. A fellelt tizenhárom holttest mellett olyan fazekas termékeket is találtak, melyek a XIV. századra datálódnak.

  A tudósok szerint az itt nyugvó egykori londoniak a pestis áldozatai lehetnek, igaz, megerősíteni a feltevést csak az alaposabb vizsgálatok után tudják, amelyhez az elhunytak koponyáiból már levették a szükséges DNA-mintákat.

  A tér a XIV. században London városfalain kívül feküdt, ekkor még “Senki földje” néven volt elhíresült, de 1658-ban elvesztette ezt a jelzőt, beépültsége miatt.

  Ha a holttestek valóban az Európában óriási pusztítást végző járvány áldozatai, a felfedezés már csak azért is lehet kiemelkedően fontos, mivel az időszak még a kitörés nagyon korai érájára tehetők, mielőtt elindult volna a totális pusztítás útján.

  Az archeológusok a területen most további ásatásokat is kívánnak végezni, bízva további leletek és akár korábbi időszakok nyomainak felfedezésében.

  A nagy londoni projekt célja egy 118 kilométeres high-speed vasúti útvonal kiépítése London belül, mely majd 37 állomást érint. Az eredeti tervek szerint a megnyitás 2018-ra tehető, de a felfedezés miatt akár nagyobb csúszás is várható, főleg, hogy nem ez az első régészeti felfedezés az építkezésen belül – a Liverpool utcai megállónál, ahol a bronzkorban fontos kereskedelmi út feküdt, például nyilakat és az eddigi legnagyobb Angliába talált borostyánkőt lelték fel.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon