MENÜ
 • Megölték a legidősebb állatot

  Méghozzá saját kutatói a tettesek.

  Miközben meg akarták állapítani a korát, tudósok véletlenül megöltek egy 507 éves sellőkagylót, amelyet a Föld legöregebb állataként tartottak számon. A Ming névre keresztelt lényt eredetileg 405 évesnek tippelték, és ahogy minden fiatalabb kagylót, ezt is a mélyhűtőben tárolták. Miután a Bangor Egyetem tudósai kivették a jégről, és alaposabban vizsgálgatni kezdték, a kagyló megdöglött.

  A puhatestű az Észak-Atlanti óceánból került elő, és a legidősebb állat, amellyel ember találkozott. 2006-ban találták Izland partjainál, 1499-ben születhetett. Nevét a kínai Ming dinasztiáról kapta, amely a puhatestű születése idején uralkodott Kínában. Legalábbis a tudósok azt hitték, hogy az idő tájt született, de miután kinyírták, kiderült, hogy hét évvel Amerika felfedezése után. És azóta ott feküdt a víz mélyén, nem törődve a felvilágosodással, az ipari forradalommal, sem a két világháborúval.

  131114_kagyló

  A kagylók nyaranta növesztenek egy-egy évgyűrűt héjukra, amikor a víz melegebb és több a táplálék. Ha kettényitják őket, a héj belső felén könnyedén meg lehet számolni az évgyűrűket, úgy, mint a fák esetében. Az évgyűrűk a héj külső felén is láthatóak, de ott könnyebben megsérülnek, ezért a kutatók inkább a héj belső felét elemzik.

  Ming rekordja a Guinness-könyvbe is bekerült. A legérdekesebb azonban nem az állat kora, hanem mindaz, amit a tudósok leolvashatnak majd a héjáról. Az adatokból valószínűleg arra is következtetni lehet majd, milyen volt a tengerek hőmérséklete és szintje több száz évvel ezelőtt.

  Forrás: telegraph.co.uk

  Kép forrása: telegraph.co.uk

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon