MENÜ
 • Meghökkentő ősünkre akadtak

  Bár logikus, hogy több millió éve létezett őseink nem paprikáskrumplit faltak a tábortűz körül, az egyik emberszabású étkezései szokásai meglepték a tudósokat.

  Egy lipcsei és coloradói kutatók közös munkájaként létrejött tanulmány szerint egy két millió éve élt afrikai ősünk sokkal keményebb dolgokat evett, mint bármelyik más emberszabású. Míg a mi fajunkat megelőző ember-félék leginkább számunkra is emészthető táplálékkal tömték tele a hasukat, az Australopithecus sediba inkább a fák mellett döntött.

  Legtöbb ősünk néhány millió éve is már a fák gyümölcsei mellett döntött, melyek mellett még füvet fogyasztott. A most megvizsgált emberszabású – melyet fogazata miatt mogyorótörőnek is hívtak – sokszor táplálkozott például a fák kérgével, vagy magukkal a fákkal. Eme kisnövésű faj csak Dél-Afrikában volt honos.

  A kutatás egyik vezetője, Sandberg elmondása szerint a humanoidtól fennmaradt fogmaradványokat megvizsgálva jutottak a megdöbbentő felfedezésre. A lézerrel megvizsgált csontokon talált karbon-maradványokból könnyen ki tudták mutatni, hogy elődünk mivel táplálkozott és milyen körülmények között élt. Két fajta fő karbont szoktak felismerni – az első fajta leginkább fákból és gyökerekből marad fenn, a másik pedig fűből és gyümölcsökből. A tárgyalt ős fogain az első típusú karbont találták meg.

  A felfedezés azért fontos, mert eddig egy ősünkről sem bizonyosodott be az, hogy eltérő táplálkozást folytatott volna, főleg nem ennyire eltérőt. A Australopithecus sediba étkezési szokásai mellesleg leginkább Afrika szavannáin élő néhány csimpánzfajra jellemzőek napjainkban.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon