MENÜ
 • Megfejthetik álmainkat

  Japán tudósoknak sikerült néhány önként jelentkező fejébe nézni, miközben azok álmodtak.

  Pontosan meg tudták mondani, milyen álmokat látnak azok az önkéntesek, akiket alávetettek egy kísérleti eljárásnak japán tudósok. A forradalmi megoldás eddig még soha nem járt ilyen megdöbbentő eredménnyel.

  A kutatásnak három férfi vetette alá magát, akiknek agyát elalvás után egy olyan speciális eszközzel vizsgálták, mely a szemhez hasonlóan kivetítette az agyhullámok által generált képeket. A tudósok azt is meg tudták mondani, milyen színű autó szerepelt az egyikük álmában, illetve hogy az álomban szereplő nő mosolygott. A tesztalanyok ébredés után megdöbbentő pontossággal ugyanazokról az álomképekről számoltak be, mint amelyeket a tudósok a vizsgálat közben jegyeztek le.

  A teszt során egyébként minden pácienst felkeltettek, majd rögtön utána le kellett írniuk álmaikat, mielőtt újra elaludhattak volna. Az eset kétszáz alkalommal ismétlődött meg, több héten keresztül tartott, miközben a tudósok, akik az agyhullámokat vizsgálták, szigorú szabályok szerint el voltak különítve azoktól a kutatóktól, akik a páciensek álmait jegyzetelték le. Az eredményeket a teszt lezárása után vetették össze, ekkor jött a meglepetés. Azon túl, hogy nagy százalékkal találták el az aktuális álom aprólékos részleteit, a tudósok arról is megbizonyosodtak a teszt során, hogy a résztvevők álmainak 95%-a teljesen reális, mindennapi eseményeket mutatnak be és csak nagyon kis százalékban irreálisak. Ennek alapján az az elmélet, hogy agyunk a látott képeket vetíti álmainkban, igazolódott. A kutatók szerint azért emlékezünk inkább a rendkívüliekre, mert azok jobban megmaradnak emlékezetünkben különc mivoltuk miatt, mint reális társaik.

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon