MENÜ
 • Megfejtették a kolibrik repülésének titkát

  Egy nemrég publikált tanulmány részletesen ismertette, hogy milyen mechanizmusok rejlenek a kolibrik hátrafelé való repülése mögött.

  A University of California két kutatójának, Dr. Nir Sapir-nak és Robert Dudley-nak tudományosan is sikerült leírnia a kolibrik hátrafelé repülésének módszerét. Az eredményeiket a Journal of Experimental Biology-ban jelentették meg.

  A hátrafelé repülést a kolibrik családjába tartozó egyedek használják, mikor táplálkozás után “elhátrálnak” a nektárt tartalmazó virágtól. Dr Sapir a saját erkélyén figyelte meg a jelenséget: sok kolibri használta az oda kitett etetőt, majd hátrafelé haladva repültek tovább.

  “Ez gondolkoztatott el, hogy szinte semmit sem tudunk erről a fajta repülései módszerről”.

  Hogy jobban megértésék a kolibrik repülését, Dr. Sapir és Robert Dudley kísérlete során egy cukros oldattal töltött, virágnak álcázott fecskendőt és egy szélcsatornát használt fel.

  Öt kísérleti kolibrimadár táplálkozott önállóan a fecskendőből. Miközben lebegtek, aktiválták a szélcsatornát és megváltoztatták a fecskendő irányát, közben pedig kamerákkal rögzítették a madarak minden mozdulatát.

  Dr. Sapir szerint a legfontosabb felfedezés az volt, hogy a hátrafelé való repülés ugyanakkora mennyiségű energiát használ fel, mint az előre irányuló mozgás.

  “Az eredmények nagyon izgalmasak, mert arra számítottunk, hogy a hátrarepülés nagyobb anyagcsere költséggel fog járni – magyarázta Dr. Sapir. – Hátrafelé repülés közben a madarak teste egy sokkal függőlegesebb pozícióban van. Arra számítottunk, hogy ennek a testhelyzetnek a kivitelezése sokkal több munkával jár majd.”

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon