MENÜ
 • Megdőlt a hideg világrekordja

  Majdnem öt fokkal veri a korábbi csúcsot.

  A Föld leghidegebb pontja utáni keresés akkor indult el, amikor a kutatók furcsa repedéseket találtak a hetedik kontinens, az Antarktisz hódűnéin. Mivel a repedéseket csak a nagy hőingadozás és az elképesztő hideg évszaki fagyok okozhatták, a kutatókat érdekelni kezdte, hogy vajon pontosan mennyire hidegről is van szó. A Föld talajközeli hőmérsékletének érzékelésére beállított műholdak közül több is kimutatta azt az ezer kilométeres hátságot, ami az Argos és a Fuji nevű kutatóállomások között húzódik, a Landsat–8-nak már csak a leghidegebb területeket kellett megkeresnie.

  131214_antarktisz

  Az adatokat elemző csoport azt is megnézte, pontosan mi kell az extrém hideg kialakulásához. Azt találták, hogy a hőmérséklet nagyot zuhan, ha kitisztul az ég, és különösen mélyre zuhannak az értékek, ha napokig nincs felhő. Ilyenkor a maradék hő is távozik a talajból, és egy vékony talaj menti rétegben szuperhideg levegő keletkezik, közvetlenül a hó és a jég fölött. Ez a fölötte lévő réteghez képest sűrűbb levegő becsúszik, beömlik a hátság mélyedéseibe, és ott csapdába esve még tovább hűl.

  A kutatók korábban azt gondolták, hogy egy-egy kisebb területre kell koncentrálniuk a -90 Celsius-foknál hidegebb helyek megtalálásához, így meglepték őket a Landsat–8 adatai, amikből kiderült, hogy egy tekintélyes területen, egy magasabb fekvő sávon végig fennáll a jelenség.

  A NASA Landsat–8 nevű műholdja szerint az Antarktisz keleti részén, egy több száz kilométer hosszan húzódó hátság mentén van a Föld leghidegebb területe. A 2003 és 2013 között gyűjtött adatok elemzése alapján 2010. augusztus 10-én -93,2 Celsius-fok volt, ez pedig négy fokkal hidegebb, mint a korábbi rekord, amit a Vosztok kutatóállomáson mértek, a hátságtól amúgy nem messze, 1983-ban. A leghidegebb, mégis folyamatosan lakott helynek a szibériai Verhojanszk és Ojmjakon városokat tartják, ott -67,8 Celsius-fok volt 1892-ben és 1933-ban is.

  Forrás: NASA

  Kép forrása: NASA

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Nyit a Dürer Öböl a Lupán

  Bulvár
  jún. 5., péntek

  Ma nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

  Bulvár
  jún. 4., csütörtök

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon