MENÜ
 • Stephen King Könyvei – 1. rész – Tortúra

  "Még le kell öblíteni, mondta a nő…"

  A hétvégén egyedül maradtam az albérletemben. Egy kis borzongásra vágytam, úgyhogy kinyitottam egy üveg bort és kutatni kezdtem a dvd-im között. Nem akadt egy ígéretes film sem a repertoáromban, ezért a horror műfaj koronázatlan királya és a könyves polc felé vettem az irányt. A Tortúrát körülbelül két hete vásároltam az interneten, el is felejtkeztem róla, de most levettem a polcról és megfordítottam. A könyv hátoldalán hatalmas betűk figyelmeztettek: “Csak erős idegzetűeknek”. Alatta a könyv rövid tartalma.

  Dióhéjban a sztori Paul Sheldon ponyvaregényíróról szól. Megunja és meggyűlöli a maga által életre keltett 18. századi hősnőt, Tortúra Virgót. Miután piszkosul megszedi magát a Tortúra sorozattal az utolsó könyvében megöli , hogy megírhassa élete főművét, a Száguldó autókat. Paul egy hóviharban vezet hazafelé részegen, amikor autóbaleset éri. De komolyan nem látta előre?

  Szétroncsolódik a lába és az összezúzott autóból egy visszavonult ápolónő Annie Wilkes húzza ki. Az író balszerencséjére a nő Paul Sheldon és Tortúra első számú rajongója, akinek az egész világát jelenti ez a könyvsorozat. A könyv a baleset utáni lábadozással kezdődik, ahogy telik az idő, Paul egyre jobban megismeri a nő beteges, őrült énjét. Egyre sötétebb kétségbeesés veszi körül, végül a folyamatos kínzások hatására megtörik és új Tortúra regénybe kezd, ahol a hősnő visszatérhet. Érdekesség, hogy Stephen King könyvet ír a könyvben, ugyanis belekukkanthatunk a fogság alatt íródó új műbe is.

  Tehát mikor elkezdtem olvasni a könyvet, egyedül voltam egy pohár borral, bekuckolva a fotelembe egyetlen kislámpa megvilágításában. Mire a végére értem, a lakás minden pontján égett a villany és minden zajban és neszben felém kúszó szörnyeket láttam. Olyan rémületet éreztem, mint gyerekként, amikor azt hisszük, hogy az, ha nem lóg ki a takaró alól a lábunk megvéd attól, hogy az ágy alatt lapuló szörnyek prédája legyen, vagy hogy egyik szobától a másikig futunk mert csak a fény óvhat meg minket az éjszakától és azoktól a dolgoktól, amiket a sötétség rejt. Átragadt rám az a félelem, amit Paul átél és belegondoltam én vajon meddig bírnám a megaláztatásokat és a fájdalmat.

  Az első fordulópont akkor érkezik el, amikor Annie elolvassa a Száguldó autókat. Természetesen nem teszik neki, obszcén nyelvezete elborzasztja. Megvonja a férfitól az orvosságot és rákényszeríti, hogy Isten és Tortúra nevében semmisítse meg. Ahogy Paul halad az írással már saját magának írja, nem azért, hogy életben maradjon, az se tarthatja vissza, hogy Annie egy baltával lemetszi a lábát. Kísértetiesen szemléletes a leírás, szinte érzem a betadin és a sercegő gyufa illatát, ahogy a megcsonkított húst perzseli. Amikor Paul egyedül marad a lakásban, azzal próbálkozik, amivel mindenki próbálkozna ilyen helyzetben – kiutat keres. Nyitott ajtó helyett egy nyitott könyvet talál Emlékek ösvénye címmel…

  Paul választhat, hogy ő is egy újabb bejegyzés lesz e az emlékek ösvényén vagy pedig küzd és mindent visszaad a fogvatartójának. A küzdelmet választja, de azt, hogy sikerrel jár-e nem árulom el, inkább meghagyom ezt a kis titkot magamnak. Hihetetlenül izgalmas, rémisztő és magával ragadó könyv. Ha túl véresnek tűnik, a könyv filmként is megjelent, 1990-ben kevésbé felkavaró részletekkel. Annie Wilkes-t Kathy Bates Paul Sheldon-t pedig James Caan alakítja , akit eddig főleg gonosz szerepben láthattunk. Bár általában Stephen King adaptációk kevésbé sikeresek a Tortúra nagyon is élvezhető és többször beszavazták mindenidők száz legrémisztőbb filmjei közé. Persze ez egy régi film ne várjunk Paranormal Activity-féle borzongást, de azért egy popcorn és barátok társaságában megteszi a hatását…

  Wunder Eszter

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon