MENÜ
 • Mark Twain tanácsai a boldogsághoz

  Mark Twain tudta mi a dörgés - íme tippjei a boldogságra!

  Mark Twain több mint száz éve halt meg, mégis olyan tanácsokat hagyott hátra a mai generációk számára, melyeket a mai modern világban is könnyű követni. Nézzük, mit tanácsol a nagy író egy boldog élethez.

  „Az ember nem élhet kényelmesen saját maga elfogadása nélkül.”

  Ha nem fogadod el önmagadat, a viselkedéseidet és a tetteidet, valószínűleg kényelmetlenül fogod érezni magad. Másfelől, ha eljutsz odáig, hogy megérted és elfogadod azokat a tulajdonságaidat, amelyeken nem tudsz változtatni, akkor olyan belső szabadságot nyersz, amelynek segítségével talán többre is képes leszel, hogy elérd azt, amit valóban szeretnél.

  Ha nem jutsz dűlőre önmagaddal, a saját személyiséged fejlődésének szabsz gátat. Lehet, hogy megvannak benned ugyanis a szükséges feltételek ahhoz, hogy azzá válj, aki szeretnél lenni, de ha visszatart az elfogadás hiánya, nem jutsz A-ből B-be.

  Mivel azonban önmagunk elfogadását sokszor külső forrásokból várjuk, ez igen nehéz feladat. Ezért kell átlendülni ezen a ponton és csak és kizárólag saját magunknak megfelelni.

  „A határok csak a fejünkben léteznek. Ha nem bánod, nem is számít!”

  A legtöbb korlát csupán az agyunkban létezik. Például néha azt képzeljük, hogy az emberek nem fogadnak el minket, mert túl magasak, öregek vagy alacsonyak vagyunk. De ezek a dolgok általában csak akkor számítanak, ha nekünk számítanak. Ha úgy érezzük, ezek a tulajdonságok szabnak gátat nekünk, idegesek és önbizalomhiányosak leszünk, ami befolyásolja a többi ember reakcióját. Netán félre is érthetjük gesztusaikat, mivel azt hisszük, a mi fejünkben lévő negatív tulajdonságainkra reagálnak. Ez azonban közel sincs így. Ha minket nem érdekelnek ezek a dolgok, általában a környezetünket sem. Ráadásul ha nem érdekel minket egy-egy ilyen idegesítő tulajdonság, akkor nem is válnak életünk részévé és tökéletesen ignorálni tudjuk őket a továbbiakban.

  „A humor az emberiség legnagyobb ajándéka!”

  A humor és a nevetés csodálatos orvosság. Bármilyen komoly helyzetet képesek egy csapásra egyszerű, könnyed problémává alakítani, amelynek megoldása egy csapásra előttünk terem. Ráadásul egy jó hangulatú környezetben sokkal jobb dolgozni, mivel ilyenkor a testünk blokkolja a negatív gondolatokat, így helyet hagy a kreatív felünknek az alkotásra.

  „A düh egy olyan maró sav, amely nagyobb kárt tud tenni a hajóban, amely tárolja mint bármiben, amelyen szétszórják.”

  A düh a legtöbb esetben teljesen felesleges, ámbár nagyon könnyen kicsúszhatnak a dolgok miatta kezeink közül. Másfelől általában több kárt okoznak annak az embernek, aki dühöt érez, mint annak, aki miatt érezzük. Másként szólva ha dühös vagy, nem azt bünteted, akire dühös vagy, csupán saját magaddal szúrsz ki. A másik ráadásul nem is biztos, hogy tudatában van annak, mit érzel és egyáltalán mi az oka annak, hogy haragszol rá. Ezért a lehető leggyorsabban tisztázzuk félreértéseinket és lehetséges, hogy gyorsabban megoldódnak problémáink, mint gondolnánk.

   „Ne gondold, hogy a világ bármivel is tartozik neked. Semmivel sem tartozik. Ő volt itt előbb.”

  Amikor még gyerekek vagyunk és mindent megkapunk szüleinktől, úgy érezzük, így van rendjén. Azonban sokunkban megmarad ez az érzés és ahogy idősebbek leszünk, szinte elvárjuk a világtól, hogy megadja nekünk mindazt, amire vágyunk, csak azért, mert tartozik nekünk. Ez pedig sok csalódáshoz vezethet. Hiszen néha nem azt kapjuk, amit szeretnénk és jobb, ha időben beletörődünk: csak azt kapjuk a világtól, amiért tettünk! Hajítsuk tehát sarokba a pozitív gondolkodás meg a csodálatos, agykontrollal elért világmegváltó könyvek gyerekes hisztériáját és fogadjuk el: semmit sem kapunk ingyen,  mindenért tennünk kell, ha el szeretnénk élni céljainkat. Nem vagyunk már gyerekek, hogy anyu és apu a lábaink elé tegye a világot. Mi, és csakis mi formálhatjuk életünket olyanná, amilyennek látni szeretnénk azt.

  „Ha más utat választottál, készülj fel az elutasításra!”

  Ha valamit másként csinálsz, mint ahogy azt a környezeted megszokta, előfordulhat, hogy furcsán néznek rád. De ha elfogadod önmagadat és biztos vagy abban, hogy mindent a legjobb belátásod szerint tettél, pont úgy, ahogy a szíved legmélyén tenni akartál, akkor nincs gond. Az idő mindig téged igazol, még akkor is, ha a környezeted kezdetben negatívan reagál a tetteidre. Nem számít, ki mit gondol vagy mond. A legtöbbször ezek a kritikák nem azzal szemben születnek, amit teszel, hanem pontosan azzal szemben, hogy az emberek többsége nem mer saját maga lenni. Korlátok között élnek, nem mernek olyan dolgokat vállalni, amelyekre szerintük a környezetük nem nézne jó szemmel. Ráadásul az emberek által megfogalmazott kritikákat néha az agyunk túlságosan is felnagyítja. Ez pedig csakis a saját korlátaink miatt alakult így ki. Ezek legtöbbje csupán fantázia. Hagyjuk őket elsüllyedni és egy kósza gondolatot se pazaroljunk rájuk!

  „Ne gondolj a kudarcaidra, csak arra koncentrálj, amit el akarsz érni!”

  Nincs abban a gondolatban semmi ördögi, hogy azokat a dolgokat, melyekre teljes erőnkből fókuszálunk, könnyebben tudjuk elérni. Nyilvánvaló és logikus, hogy ami kitölti a gondolatainkat, azt áthatóbban ismerjük és könnyebben meg tudjuk oldani. Nem a kozmosz csodás sorsfordító összeesküvése ez, hanem az összpontosítás jótékony természete. Ne gondoljunk arra, ami nem sikerült. Gondoljunk arra, aminek sikerülnie kell. Tegyünk érte. Csináljuk meg. Ennyire egyszerű az egész.

  „A legjobb mód arra, hogy felvidítsuk saját magunkat, ha felvidítunk valaki mást.”

  Amikor önzetlenül segítünk valakinek, valójában önmagunkat ajándékozzuk meg. Hiszen adni öröm, ez nem is kérdés. Segítsünk tehát másoknak, amíg nem érezzük ezt tehernek és az, hogy a másik fél vidámabb lesz, garantáltan minket is jobb kedvre derít. Ezek a pozitív érzések pedig segíthetnek inspirációhoz jutni arra vonatkozóan, hogy hogyan oldjuk meg saját gondjainkat. Ha úgy tetszik, erőt meríthetünk belőlük ahhoz, hogy elérhessük céljainkat.  Ráadásul ha jól választottunk barátokat, a segítség nem marad viszonzatlan!

  „Húsz év múlva sokkal jobban fogjuk bánni azokat a dolgokat, amiket nem tettünk meg, mint azokat, amiket megtettünk. Szóval fel a vitorlával, hagyd el a biztonságos kikötőt. Hadd fogjon veszélyes szeleket a vitorla. Kutass. Álmodj. Fedezz fel!”

  Ehhez az idézethez talán nincs is mit hozzáfűzni. Azon kívül talán, hogy a legtöbbünknek ezt a legnehezebb kivitelezni. Az ember ugyanis ragaszkodik a biztonsághoz, néha annak az árán is akár, hogy feladja álmait. Mindenki tudja, hogy az életben a legizgalmasabb  dolog az, ha követhetjük álmainkat és ha úgy fekszünk le esténként, hogy tudjuk, mindent megtettünk értük. Ez azonban egy utópia, amelyért rengeteget kell tenni, elsősorban elhatározni, másodsorban egy jó adag bátorságot dönteni. Döntsük le azokat a falakat és induljunk el arra, amerre a lábaink visznek minket! Ki tudja… lehet, hogy az a helyes irány.

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon