MENÜ
 • Már a tehenek tőgyét is robotok szorongatják

  Olyanok, mint egy kifogástalan szálloda, a tehén minden igényét figyelembe veszik.

  A robottechnológia olyan területeken is terjeszkedik, ahol talán a legkevésbé számítanánk rá. Például a tejet adó tehenek tőgye körül. Amerikában egyre elterjedtebb ugyanis, hogy automatizált robotok végzik el a fejős munkát az emberek helyett.

  140426_tehén

  A robotok abszolút személyre szabott, öt csillagos szolgáltatással kényeztetik a négylábú emlősöket: lézerrel vizsgálják meg a tőgyet és igazodnak ahhoz, hogy az állatok pontosan milyen tempót kívánnak. Számon tartják, hogy milyen gyakran volt rájuk szükség, hogy mennyit ettek a tehenek aznap, milyen minőségű tejet adtak, de még azt is, hogy hány lépést tettek meg!

  Egy farmer beszámolója szerint az állatok csak szépen csendben felsorakoznak a fejőgépek előtt ötször-hatszor egy nap, és hagyják, hogy a gépek lemossák, átvilágítsák, majd megfejjék őket. Idilli, nem?

  A tündérmesének persze van árnyoldala is, a robotok ugyanis nem olcsók – 250 ezer dollárt kell fizetni egy mechanikus kar, egy tisztító berendezés, néhány számítógépes kijelző, és egy fejő apparátus együtteséért. Hosszútávon azonban jelentősen csökkentik a munkaerő költségeket: nem kell utánuk biztosítást vagy túlórapénzt fizetni, nem panaszkodnak, ha korán kell kelni, vagy sokáig dolgozni, és nem lesznek betegek sem. A farmereknek pedig nem kell a hajnali fejés köré építeniük a napjaikat.

  Forrás: nytimes.com

  Kép forrása: nytimes.com

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon