MENÜ
 • Manson mégsem szabadul a börtönből

  Immár tizenkettedik alkalommal utasította el a kaliforniai büntetés-végrehajtás Charles Manson kérelmét, amelyben ismételten szabadlábra engedéséért folyamodott.

  ,Nézz le rám, egy őrültet fogsz látni. Nézz fel rám, az uradat fogod látni. Nézz a szemembe, és meglátod önmagad.”

  /Charles Manson/

  Charles Manson az egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosnak számít az Egyesült Államok történelmében; a folklórban a gonosz egyik megtestesítőjeként szokták ábrázolni.

  Hányattatott gyermekkora már előrevetítette valamilyen szinten, hogy a bűnözés felé fog fordulni: édesanyja, Kathleen Maddox nagyon fiatalon, mindössze 16 évesen szülte Mansont, és igazából sosem foglalkozott vele igazán, teljes mértékben elhanyagolta. Kathleen sokat ivott, egy alkalommal például egy pohár sörért eladta a saját fiát egy gyermektelen pincérnőnek, akitől nagybátyja hozta vissza pár nappal később.

  Anyja és testvére is ültek börtönben, mégpedig rablásért, ezalatt az időszak alatt nagynénjénél és nagybátyjánál lakott.

  Első bűnügyeit nagyon fiatalon követte el, az egész egy bolti lopással kezdődött, hogy szobát tudjon bérelni; valahol meg kellett húznia magát.  Ezekután  sok kisebb lopás került fel a bűnügyi lajstromára, míg végül egy indianapolisi javítóintézetbe küldték, ahonnan azonban kétszer is megszökött – második alkalommal már nem tudták elfogni.

  Nagyon alacsony IQ-szinttel rendelkezett, és amellett, hogy járt iskolába, teljes mértékben írástudatlannak számított, emellett pedig személyiségének fő jegyeit az agresszió tette ki, illetve antiszociális is volt.

  Nevéhez fűződik a “Tate-LaBianca” gyilkosságok kitervelése – emiatt ítélték őt halálra, illetve módosították később az ítéletet életfogytiglanra.

  Ekkoriban már javában működött a Manson-család, amihez főleg nők csatlakoztak. Áhítattal imádták Mansont, az akkori emberek java része arról számolt be, hogy a férfi olyan karizmatikus erővel és jó kommunikációs képességekkel rendelkezett, hogy bárkit a maga oldalára tudott állítani, és képes volt teljes mértékben manipulálni “családja” tagjait. A gyilkosságokra a “Helter-Skelter” elmélettel készítette fel az embereit, melynek alapját az a történet képezte, hogy a feketék fel fognak lázadni a fehérek ellen az Egyesült Államok több városában, illetve a világon is, brutális gyilkosságokat elkövetve. Manson odáig ment, hogy ez a jóslat a Beatles egyik legendás lemezének dalszövegeibe van belekódolva, és csak az arra érdemesek értik a jelentését.

  A férfi utasítására 1969 augusztusában a Család három tagja: Susan Atkins, Patricia Krenwinkel és Charles “Tex” Watson betörtek Roman Polanski lengyel filmrendező otthonába, ahol brutálisan kivégezték az akkor már 8 és fél hónapos terhes feleségét, Sharon Tate-et, illetve annak négy vendégét is eltették láb alól. A rendező ekkor épp nem tartózkodott otthon, mivel Londonban dolgozott egy filmen, így csak később értesülhetett a tragédiáról.

  A következő éjszakán Leno LaBianca szupermarket-tulajdonost és második feleségét, Rosemaryt ölték meg brutális kegyetlenséggel, nem kímélve egyiküket sem. A mészárlás után Mansonék nem távoztak egyből, előbb lezuhanyoztak, majd játszottak a házaspár kutyáival, illetve ettek a hűtőből.

  Mansont végül kilenc gyilkosságban való részvételért ítélték el, a fentiek mellett két későbbi emberölést is rábizonyítottak. A perben Linda Kasabian, a csapat sofőre volt a koronatanú.

  A most 77 éves Manson legközelebb 15 év múlva folyamodhat újabb kérelemhez azzal kapcsolatban, hogy szabadlábra engedjék, bár kérdés, hogy megéri-e 92 esztendős életkort.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon