MENÜ
 • Málta: Apró különlegesség Szicília alatt

  Málta egyedülálló hely, különleges hangulatával azonnal elvarázsol mindenkit.

  Teljesen megdöbbenve írom ezt a kis kedvcsinálót a máltai nyaraláshoz, ugyanis ez a kicsiny köztársaság igencsak szerényen reklámozza csodáit. Az egyiptomi piramisokat mindenki ismeri, a Stonehenge titokzatossága is mára egy megunt ufós történet, de mégis kivétel nélkül ismerjük őket, ha máshonnét nem, történelem órán esett róluk szó.

  Mielőtt teljesen elveszek a sorok között, gyorsan kifejtem mire is akartam kilyukadni. Szóval itt vannak ezek a lerágott csontok, ahova mindenki el akar jutni, és itt van Málta, alapvetően népszerű úti cél, de sokkal monumentálisabb és ősibb épület emlékekkel rendelkezik, amiről az emberek nagy része valószínűleg életében nem hallott. Az elkövetkező hetek valamelyikén olvashattok Bulgáriáról, korábban ez a varázslatos hely kavart fel, ugyanis teljesen más fogadott, mint amire számítottam.

  Máltára visszatérve, ez a csodálatos miniköztársaság már évezredek óta lakott kereskedelmi központ. Kiváló természet adta öblei könnyen védhetőek voltak, és kikötésre is tökéletesen alkalmasak, így lényegében minden megvolt a fejlődéshez. A sziget városai könnyen gazdagodtak is, mindaddig míg rá nem ébredtek a rómaiak és később a világháborúban az angolok, hogy mennyire jó az elhelyezkedése stratégiailag. Magyarországhoz hasonlóan folyamatos átjáró és állandóan védekező terület volt.

  Hagar Quim az egyik legizgalmasabb látnivalók közé tartozik, a templom termékenységi szertartások helyszínéül szolgált. Az ősi megalitikus templomok amik Máltán találhatóak még a Stonehengenél és az egyiptomi piramisoknál is régebbiek. Az egyik legjobb állapotban fennmaradt ilyen épületek egyike Hagar Quim. Nem csak az épület romjai miatt érdemes ellátogatni a domboldalra, ahol az épület található, hanem a kilátás is páratlan élményt nyújt. A környező dombokról pedig jól látható mekkora helyet foglalt el az egykori épületegyüttes és milyen bonyolult rendszer szerint voltak megépítve.

  Mdina korábban volt Málta fővárosa, egészen a 16. századig. A város dominanciáját az arab őslakosoknak köszönheti, a helyiek egy áttörhetetlen fallal vették körül városukat így évszázadokon át nyugodtan tudott fejlődni. Azonban mára az idelátogatók szerint, Mdina maga az időutazás, olyan mintha megállt volna az idő. Kevés turista van, reklámtáblák és gyors éttermeknek nyoma sincs, ugyanúgy ahogy a modern épületeket is elvétve találni.

  A Nagymesterek Palotája egy újabb izgalmas látnivaló a szigeten. Az épület Valettában található, Málta fővárosában, manapság elnöki hivatalként és múzeumként működik. Kiállításán 6000 kiállítási tárgynál is több látható, többnyire a katonai eszközöket és háborús emlékeket foglalja össze.

  Szent Pál-öböl Málta egyik legszebb strandja, a legkedveltebb turista célpontok egyiket. Valettától alig 15 kilométerre található, így a főváros adottságait egyszerre lehet élvezni a lenyűgöző és nyugodt partszakasszal.

  A valettai városkapu legfőbb bejárata a fővárosnak, különlegessége annak köszönhető, hogy a városfalba vágták magát a kaput. A város fő látványosságának számít, bejáró két oldalán található bástyák még jobban fokozzák az élményt.

  Máltát a lovagok szigetének is nevezik, mivel még máig léteznek a nemesi címek. A leggazdagabb múltú család egészen a 14. századig számolja bizonyíthatóan nemesi gyökereit.

  Máltán szinte minden könnyen elérhető méreteiből adódóan, így bátran belehet vállalni akármelyik kedvező “last minute” utat. Rengeteg gyönyörű strand van, szinte kizárólag lélegzetelállító partszakasz övezi, azonban a szépsége ellenére többnyire sziklás, kavicsos.

  Ajánló

  Így ért véget a Campus Fesztivál

  Így ünnepelte a Road zenekar a 15. születésnapjukat

  Ezért tűnt el Sub Bass Monster – Interjú