MENÜ
 • Május 17, a Nemzetközi Homofóbia Ellenes Nap

  Miről is szól az IDAHO?

  Fontos nap a mai az LMBT, azaz leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek számára. 1990. május tizenhetedikén döntött ugyanis úgy az Egészségügyi Világszervezet, hogy törli a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást. Így ma a világ számos pontján tartanak az emberek megemlékezéseket. Budapesten például ezekben a percekben rajzolják színesre a Deák Ferenc tér köveit lelkes fiatalok.

  Sok meleget ér életében incidens, provokáció, fizikai bántalom pusztán azért, mert a saját neméhez vonzódik. Nem is beszélve a hátrányos megkülönböztetésről, vagy akár a családból, baráti társaságból való kiközösítésről. Számtalan országban működnek civil szervezetek és nemzetközi szervezetek annak érdekében, hogy a melegek emberi méltóságáért, egyenlő jogaikért lépjenek fel.

  Az elmúlt évtizedekben szerencsére már a világ számos országában történt előrelépés. Több helyen fogadhatnak már örökbe meleg párok gyerekeket és házasodhatnak is, például Svédországban, Belgiumban, Dániában, Hollandiában, Spanyolországban, Argentínában és az Amerikai Egyesült Államok nyolc államában. Ennek ellenére több afrikai és arab országban viszont még a mai napig börtön, vagy halálbüntetés jár azért, ha valakiről bebizonyosodik, hogy homoszexuális.

  Magyarország szerencsére ezen a téren inkább a nyugati világhoz áll közelebb, bár sajnos a melegek még mindig az egyik leginkább elítélt kisebbség. Ennek ellenére a bejegyzett élettársi kapcsolat már lehetővé vált számukra, amely azt jelenti, hogy két meleg, vagy leszbikus, akik szeretik egymást, hivatalosan is lehetnek egy pár, örökölhetnek egymástól és például a kórházban is szolgáltathatnak információt egyiküknek, ha a párjuk bekerül. A cél azonban idehaza is az, hogy lehetőleg az LMBT emberek is minél egyenlőbb jogokkal rendelkezzenek.

  A mindennapi emberekben sajnos nagyon sok az előítélet, amelyeket nem lehet egyik napról a másikra lebontani. Különösen Nyugat-Európában és Észak-Amerikában nagyon sok politikus és sztár nyíltan kiáll a melegek jogaiért, sőt, sokan bátran fel is vállalják másságukat. Miért fontos ez? Megmutatja az embereknek, hogy a melegek is ugyanolyanok, mint bárki más. Tanulnak, dolgoznak, adót fizetnek, sportolnak, zenélnek, szerelmesek is szoktak lenni, sőt, nagyon sokan közülük gyereket is szeretnének.

  Nem véletlenül indult el például körülbelül egy évvel ezelőtt az USA-ban az It Gets Better kampány, amelynek keretében már több ezren töltöttek fel videót a YouTube-ra, amelyben azt üzenik a meleg fiataloknak, hogy jobb lesz. Olyan nagy nevek videóira kereshettek rá, mint Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke, vagy Hillary Clinton külügyminiszter, az Európai Parlament képviselői, Kesha, Adam Lambert, a Doktor House stábja, egyházi személyiségek, vagy például az Apple, a Facebook, a Walt Disney, a Pixar és a GAP munkatársai.

  Ahogy Barack Obama a múlt héten fogalmazott, amikor kiállt a melegházasság mellett: “Meg kell, mondjam önöknek, hogy pályafutásom során, valahányszor barátaimmal, családokkal és szomszédokkal beszélgetek erről a témáról, és olyan párokat hozok fel példának, akik akár a közvetlen munkatársaim, azonos neműek, monogám kapcsolatban élnek partnerükkel, és gyermeket nevelnek példaértékűen. Avagy azokról a katonákról beszélgetünk, repülőgép pilótákról, tengerészekről, gyalogosokról, akik készek akár az életüket áldozni a hazájukért, nekik ugyan már nem kell megküzdeniük a „Ne kérdezz, ne beszélj róla” korábban hosszú évekig fenntartott elvvel, továbbra sem tudják elismertetni kapcsolatukat hivatalosan is, mert másodlagos állampolgárok ebből a szempontból nézve. Szóval arra a következtetésre jutottam, hogy nekem személyesen vált fontossá, hogy kiálljak értük, és kijelentsem az azonos nemű pároknak is jogukban áll házasodni.”

  Végezetül pedig ajánlom figyelmetekbe ezt a nagyon jópofa videót, amiben a stand up comedyvel is foglalkozó Wanda Skyes beszél a melegházasságról (magyar felirattal).

  És mi is az az IDAHO? International Day Against Homophobia.

  Waliduda Dániel

  forrás: gay.hu

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon