MENÜ
 • Magyarok fejtik meg a piramisok titkát?

  A játéktervező és -feltaláló Maly Róbert és grafikus felesége, Bittner Márta olyan építési technológiát dolgozott ki, amelyet az ókori egyiptomiak is alkalmazhattak.

  Rengeteg elmélet született arról, hogy a Krisztus előtti 3. évezredben hogyan mozgatták a piramisok építéséhez használt több mint kéttonnás köveket. Komolyabb gépezetek híján sokan még a földönkívüliekre is gyanakodtak.

  “A megoldásunk ennél sokkalta gyakorlatiasabb. Feltételezésünk szerint az ókori egyiptomiak már készíthettek erőkar elvén működő egyszerű gépet. A fagerendákba tudtak lyukat fúrni felhevített rézrúddal, ezekbe a furatokba pedig már lehetett forgó alkatrészeket illeszteni, olyan áttételt létrehozva, amellyel könnyebbé válik a teher megmozdítása” – magyarázta Maly Róbert.

  Saját makettet is épített az ezen az elven működő kőszállító és piramisépítő géphez. Szerinte az egyiptomi munkások rámpákra fektetett cölöpsoron vontatták a nehéz köveket, és úgy haladtak méterről méterre, hogy az elhagyott rámpát felszedték, majd maguk előtt ismét lerakták. A piramis falát pedig úgy építhették, hogy miután felraktak egy sor követ, ugyanezzel a szállító gépezettel a sima felületen könnyen felhúzták az építőanyagot a következő szintre. Így valójában szintenként „készre” húzták az építményt, amelynek oldalán utolsóként vontatták helyére a kőcsúcsot.

  Büszkék lehetünk ismét, ugyanis a Maly–Bittner-féle technológia a zágrábi nemzetközi feltalálónapon elnyerte a legsikeresebb kulturális innovációnak járó kupát.

  Forrás: Blikk

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon