MENÜ
 • Magyar műhold az űrben

  Magyarország most egész Európa előtt vizsgázik. A Masat-1 műholddal mutathatjuk be technikai tudásunk az űrkutatás terén.

  A Masat-1 műhold lesz az első magyar fejlesztésű műhold, ami a világűrbe kerül használatra. Az egy kilós szerkezetet hétfő reggel indították útjára Kourouból, a Guyana Űrközpontból. A javarészt olasz fejlesztésű Vega rakéta kilenc másik műholdat is szállít. Varga Lajos villamosmérnök, a Budapesti Műszaki Egyetem doktorandusza, a Masat–1-et fejlesztő csapat tagja nyilatkozott az Indexnek a nagysikerű projectről. „Az oktatási célon túl nekünk igen fontos, hogy a mögöttünk álló négyéves munka eredménye egyben technológiai  demonstráció is, bizonyítva, hogy magyar viszonyok között, magyar ipari háttérrel, magyar tervezésű, fejlesztésű  technológiákkal sikerült egy önálló űreszközt megalkotni, amihez nagyrészt önerőből megoldható a gyártás és az üzemeltetés is.”

  Varga Lajos azt is elmondta, a műholdról szinte mindenki szerezhet majd információt, több szem többet lát alapon. „Mivel szeretnénk minél több adatot szerezni a Masat–1-től, felkértük a világ rádióamatőr közösségét, hogy vegyenek részt a műholddal való kommunikációban. Így akinek van kedve és lehetősége, befoghatja a HA5MASAT hívójelű műholdat, és az általa sugárzott adatcsomagot rögzítheti és továbbíthatja nekünk.” A mérnök elmondta azt is, milyen adatok lesznek kinyerhetők a műhold működéséből. „Adatokat kapunk még többek között az aktuális hőmérsékleti viszonyokról, valamint a beépített egyéb saját fejlesztésű modulok működéséről is gyűjtünk információt, összesen mintegy kétszáz féle telemetriai adat érkezik majd hozzánk. Három fő adattípust gyűjtünk: egyrészt adatokat a műhold saját működéséről, másrészt a szuborbitális környezeti viszonyokról, harmadrészt az elektromágneses stabilizálás működéséről.”

  Kovács Kálmán a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke is a fejlesztés jelentőségét hangsúlyozta. „A Masat–1 magyar űrkutatás egyik mérföldköve, és ezek egyáltalán nem nagy szavak. Ha majd történeti távlatból szemléljük az eseményeket, és leegyszerűsödik ezek láncolata, akkor kiemelkedik majd közülük az első magyar műhold. Mert mindig az elsők számítanak, ahogy anno a szovjet-amerikai űrversenyben is. Hiába feszültek meg a NASA illetékesei, az oroszok sorra happolták el az űrkutatási első helyeket, szovjet volt az első műhold, az első ember űrben, az első űrséta, az első páros űrrepülés, és így tovább. Aztán persze a holdraszállással végül alaposan visszavágtak az amerikaiak. Bizonyos szempontból űrkutatási mérföldkőnek tekinthetők, és természetesen fontosak a különféle magyar fejlesztésű és gyártású műszerek (Pille, Balaton, Integral, Eötvös, Bealuca, stb.) is, amelyek a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően helyet kaptak különféle űreszközökön, de bizonyos vagyok benne, hogy az első magyar fejlesztésű, magyar gyártású mesterséges hold lesz tudománytörténeti szempontból jelentősebb mérföldkő.”
  Forrás: Index

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon