MENÜ
 • Magyar és kínai közgazdászok közös beszélgetése az “Egy öv, egy út”-ról

  Az “Elbűvölő Sanghaj” Budapestre érkezett

  Helyi idő szerint június 18. délelőttjén, a “Lehetőségek, Kihívások, Kölcsönös Előnyök” eseménnyel megkezdődött a Magyar-Kínai Gazdasági Fórum a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából. A neves közgazdász, a Világbank korábbi vezető közgazdásza, Lin Yifu, továbbá Zhang Jun, a Fudan Egyetem Gazdasági Karának dékánja, valamint Ugrósdy Márton, a magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója, és a Magyar Nemzeti Bank közgazdásza, Szombati Anikó beszélgettek az “Egy öv, egy út” kezdeményezés gazdasági fejlesztéseiről.

  Lin Yifu rámutatott arra, hogy az infrastruktúra-összeköttetésre összpontosító „Egy öv, egy út” kezdeményezés segíti a gazdasági növekedés szűk keresztmetszetének megszüntetését és a közös jólét platformjává válik a világban, beleértve a közép-kelet-európai országokat, például Magyarországot is. „Változó Sanghaj” címmel Zhang Jun megosztotta Sanghaj fejlesztési bölcsességét a globalizáció összefüggésében olyan példákkal, mint az Import Expo, a Sanghaj Szabadkereskedelmi Övezet és a Jangce-delta integráció fejlesztése. A magyar közgazdászok rámutattak, hogy a két új erős térség, Kína és Közép- és Kelet-Európa közötti gazdasági cserék tovább bővülnek a pozitív tényezőknek köszönhetően, mint például az „Egy öv, egy út” kezdeményezés és a „Keleti nyitás politika”. Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elismerően beszélt a fórumról: “Kína új gazdasági strukturális reformja fontos referenciális jelentőséggel bír Magyarország számára. Remélem, hogy a magyar és kínai szakmabeliek és gazdasági szereplők tovább vizsgálják a jövőbeli együttműködési irányokat.

  A fórum a 2019-es magyarországi “Elbűvölő Sanghaj” város promóciós rendezvény egyik fő eseménye. Az “Elbűvölő Sanghaj” rendezvény fő támogatója a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége, főszervezői Sanghaj Önkormányzat Információs Irodája, a Magyar Nemzeti Bank és a Fudan Egyetem, emellett részt vettek a szervezésben a Sanghaj Múzeum, a Sanghaji Nemzetközi Kulturális Egyesület, a Fudan Egyetem Gazdasági Kara, Budapest Főváros Önkormányzata, a Pallasz Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány és más intézmények is. Őexc. Duan Jielong, magyarországi kínai nagykövet, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszter-helyettese, Magyar Levente, és a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Patai Mihály több mint 100 magyar és kínai vendéggel együtt részt vettek a megnyitó ünnepségen, a gazdasági fórumon és más eseményeken. Duan Jielong nagykövet úr a megnyitó ünnepségen a következőket mondta: “Az idei év a magyar-kínai kapcsolatok egyik fontos pontja, valamint immár harmadik éve, hogy az “Elbűvölő Sanghaj” rendezvény a testvérváros Budapesten kerül megrendezésre. Remélem, hogy a két ország közötti cserék egyre gyakoribbak és a barátság még mélyebb lesz.

  A fórumon kívül az egy héten keresztül tartandó “Elbűvölő Sanghaj” rendezvény keretén belül megrendezésre kerül a “Az érmék útja – Magyarország és Kína az ókori Selyemúton” kiállítás is. A kiállítást a Sanghaj Múzeum és a Magyar Nemzeti Bank közös szervezésével a Krisztus előtti 2. századtól a mai korszakig összesen 190 különböző korszakbeli reprezentatív magyar és kínai pénzérme került kiállításra, amely 2 hónapon keresztül lesz megtekinthető. A Selyemúton megjelent ősi pénzéremtől kezdve a mostani legnépszerűbb Alipay-ig életszerűen bemutatják a pénzérem fejlődésének útját. A kiállítás végén a magyar és kínai ősi pénzérmék egy QR kódmintába lettek kombinálva, ami arra csábította a közönséget, hogy kíváncsian kezükbe vegyék telefonjaikat és megpróbáljanak a kiállítás hivatalos honlapjára kapcsolódni, hogy a pénzérmék változását dinamikus formában megtekinthessék. Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma miniszter-helyettese, Magyar Levente azt mondta, minden pénzérme a történelem egy részéről mesél. “Az érmék útja” olyan, mint a régi két jó barát Kína és Magyarország találkozása Budapesten, hogy felidézzék a múltat és a jövőbe tekintsenek. A pavilonban egyidejűleg megrendezésre került a „Sanghaj Eleganciája” kreatív-kulturális kiállítás, és kiállították a magyar közönségnek a sanghaji kultúrát bemutató Sanghaj Múzeum klasszikus kreatív-kulturális termékeit.

  Az azonos időszakban megrendezésre kerülő “Elbűvölő Sanghaj” fotókiállítás 60 válogatott fényképpel vonzza a látogatókat és mutatja be a legutóbbi városi tájakat Sanghajban, valamint a Kína és Magyarország közötti baráti cseréket. Zsófia, Budapesti lakos a következőket mondta: “A kiállítás csarnokában sétálni olyan, mintha Sanghaj utcáiban sétálnék. Már elküldtem a fényképeket a családomnak, és elterveztük, hogy ellátogatunk Sanghajba a jövőben.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon