MENÜ
 • Madarat mentettek meg a kipusztulástól

  A gyönyörű kis énekesmadár szinte teljes eltűnését is az ember megjelenése okozta. Talán most majd pont az ember közbenjárására menekülhet meg a végső eltűnéstől.

  Elkerülheti a kihalást a világ egyik legősibb és legkülönlegesebb énekesmadár-faja, az Új-Zélandon honos szirti álfakusz (latin nevén Xenicus gilviventris. A szirti álfakusz egyike annak a számos őshonos új-zélandi állatfajnak, amely a szakértők szerint védelem hiányában ötven éven belül kihalhat.

  Az új-zélandi természetvédelmi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy a még élő példányok közül sokat egy ragadozómentes szigetre költöztették, ahol a madarak új populációt alakítottak. A hatóság szakértői 2008 és 2011 között 41 apró szirti álfakuszt telepítettek át a Déli-sziget délnyugati csücskéből egy kisebb szigetre. A kis énekesmadarak száma idén áprilisig 66-ra nőtt.

  Gyönyörű madár

  A kis sziget azért biztonságosabb, mint a szárazföld, mert a ragadozók kisebb veszélyt jelentenek a madarakra. Az egér és a hermelin a szirti álfakusz fiókájára és a fészekben költött tojásaira vadászik, a hermelin a felnőtt madarat is elkapja. A szigeten azonban a ragadozó hermelinek számát szigorúan kordában tartják, így a 66 álfakuszból 63 rakott tojást és nevelt fiókát. Ez azt jelzi, hogy az állat szilárdan megtelepedett új élőhelyén.

  Sajnos mai világunkban számos más állatfaj is a kihalás szélére került. Köztük van az idén a legrondább állatnak ítélt blugyhal, de a vadmacskák sincsenek biztonságban.

  Forrás: Index

  Kép forrása: Wikipédia

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon