MENÜ
 • Macska a forró bádogtetőn

  A Klasszikusok - 1. rész

  A Richard Brooks által filmre vitt dráma Tenessee Williams művéből készült, melynek hangulata hasonlóan nyers és szenvedélyes, mint az író másik darabja, a Vágy villamosa.

  A film középpontjában Brick és Maggie áll, akit Paul Newman és Elizabeth Taylor alakít. Newman tökéletes választás a szexi depressziós alkoholista exfootball sztár szerepére. A család összegyűlik Big Daddy, Brick apjának 65.-ik születésnapját ünnepelni, aki elég nehezen viseli el a családi eseményeket. Főleg hogy utálja az embereket, legfőképpen azokat, akik körülveszik. Megveti feleségét, idősebb fiát, annak hitvesét és gyerekeit. Egyedül Brick az, akire büszke és csalódottan figyeli milyen lejtőn indult el.

  A cselekmény előrehaladtával kiderül, hogy Big Daddy halálos beteg és megtesz mindent, hogy helyrehozza a fia életét. Sötét titkok derülnek ki Brick és Maggie múltjáról és arról, miért ment tönkre a házasságuk. A film egy nap történését dolgozza fel, rengeteg benne a hosszú jelenet és a monológ. Minden figyelmet magával ragad a színészek játéka, bár elnézve úgy érzetem, hogy senki nem képes normál hangerővel beszélni. Lehet, hogy ez az én hibám, de nevetnem kellett a hangosabb jeleneteken, persze ez semmit nem von le a film értékéből. Érdemes feliratosan nézni, mert az újraszinkronizált változatban a szinkronhangok nem adják át azt az érzés, amit a színészek az eredeti hangjukon produkálnak. Mindenképpen csak és kizárólagosan eredeti nyelven nézzétek meg.

  Mivel a film egy színházi darab vászonra vitele, nem meglepő hogy a gesztusok és a jelenetek is azt az érzetet keltik, mintha egy előadást néznénk. Brick belesüllyed az önsajnálatba legjobb barátja Skipper halála miatt és gyűlöli magát, amiért nem volt vele. Képmutatásnak tartja az egész életet, de legfőképpen azt, amilyen hazugságban él azóta. A film hat Oscar-jelölést kapott köztük a legjobb férfi és női főszereplőjét.

  Elizabeth Taylor egyszerre kemény és sebezhető ebben a filmben. Minden erejével próbálja visszaszerezni szerelmét. Az alapproblémát, ami Brick és Maggie között van, elejtett mondatokból lehet csak összerakni. Egészen a film végéig homályban marad a néző. A három főszereplőn kívül a többi színész is istenien hozza az idegesítő karaktereket, remélem nekem sosem lesznek olyan gyerekeim, akik a filmben feltűnnek.

  Minden jó klasszikus filmben van egy kulcs mondat, ami több nemzet szállóigéje vált. A Casablancában Humprey Bogart úgy búcsúzik a kölyöktől: “Megmarad nekünk Párizs”. A diploma előttben Dustin Hoffman szájából hangzik el a híres mondat: “Mrs. Robinson maga el akar csábítani!” Elizabeth Taylor itt híressé vált mondatában egy macskához hasonlítja magát, aki a forró bádogtetőn van és minden erejével azon küzd, hogy ott is maradhasson.

  A filmet 1958-ban vitték vászonra és több színházban is feldolgozták. Ha nem is vagytok a melódráma hívei akkor is érdemes ezt a filmet megnézni.

  Wunder Eszter

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon