MENÜ
 • Ma is pusztít a pestis!

  A járvány megelőzhető, de a betegség bárkit elérhet

  Azt hihetnénk, hogy a pestis már csak a múlt egyik sötét epizódja, pedig a fekete halál napjainkban is jelen van és tovább szedi áldozatait. Szomorú aktualitást ad a DoQ csatorna péntek esti műsorának a hír, miszerint egy 16 éves fiú a pestis egy ritka formája miatt halt meg az egyesült államokbeli Colorado államban. Bár Taylor Gaes vélhetően Larimer megye egyetlen olyan lakosa, aki 1999 óta kapcsolatba került a halálos kórral, a példája is jól mutatja, hogy a betegség létezik és fertőz.

   a_pestisjarvany_4

  A „fekete halál” a 14. században tombolt igazán. Mint ahogy az a DoQ csatorna pénteken 19.30-kor kezdődő A pestisjárvány című dokumentumfilmjéből is kiderül, Európában alig három év alatt a lakosság egyharmada, mintegy 25 millió ember halt meg.

   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Hulla katapult – így indult hódító útjára a pestis

  A járvány elterjedése vélhetően a mongoloktól eredeztethető, akik úgy szabadultak meg a pestis miatt elpusztult katonáiktól, hogy a holttesteket átlőtték a Kaffa városából menekülő genovai hajókra. Az itáliai flotta pedig egyenesen Európába vitte a kórt…

   a_pestisjarvany_2

  Véres módszerek – nem sokat segítettek

  Az akkori orvostudományt sokként érte az ismeretlen kór. Sem kezelni, sem feltartóztatni nem tudták a betegséget. Ennek ellenére bevetettek mindet, amit akkori tudásuk szerint a legjobb megoldásnak véltek. Az egyház javaslatára a betegen eret vágva, a fertőzött vér lecsapolásától várták a gyógyulást, a böjtöléssel pedig az ima hatását akarták felerősíteni. Próbálkoztak természetes gyógymódokkal is, füstölőkkel és kenőcsökkel kezelték a betegeket – mindhiába.

  Csőr-maszkban jártak az orvosok

  Az orvosok speciális, madárcsőrre emlékeztető maszkban közelítették meg a betegeket, így védve magukat a fertőzéstől. Ennek az volt a jelentősége, hogy a „csőrbe” gyógyfüveket tudtak tölteni, a hatóanyagokkal kevert levegőt belélegezve pedig folyamatosan erősíthették immunrendszerüket. Emellett az ijesztő álarctól azt is remélték, hogy elriasztja a szervezetet megbetegítő ártó szellemeket.

   a_pestisjarvany_3

  Önostorozók – a vezeklésben hittek

  A kirobbant pestisjárvány kísérőjelenségeként megjelentek a flagellánsok, vagyis az önostorozók is. Ezek az emberek úgy vélték, hogy a járványok Isten büntetései, amik a rossz erkölcs miatt sújtják őket. A bűnbánat legjobb módjának a vezeklést tartották.

  Karantén – halálra ítélt városok

  Az egyetlen hatásos módszer a pestis ellen a karantén volt – idővel az orvosok is rájöttek arra, hogy egyedül úgy tudják megvédeni a többséget a betegektől, ha teljes városokat zárnak le. Ezek a települések végső pusztulásra lettek ítélve. A mai napig ez az egyetlen ismert módja a járványok megfékezésének.

  Ha mindent tudni akar a földkerekség legpusztítóbb betegségéről, nézze meg pénteken 19:30-kor A pestisjárvány című dokumentumfilmet a DoQ műsorán!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon