MENÜ
 • Lyuk a Marson, Windows a gépen

  Barlangot találtak a Marson, a fogmosás véd a szellemi leépülés ellen, a Windows 8 90 napos verzióját pedig bárki letöltheti kipróbálásra. Heti tudománymorzsák következnek.

  Bár a Windows 7 jó munkát végez, a tabletek megjelenésével az érintőképernyőre tervezett Windows 8 is életre kelt. A Microsoft három hónapra az Enterprice ingyenes verzióját bárkinek lehetővé teszi kipróbálásra. Ez idő alatt hivatalosan is megjelenik a rendszer, így akinek megtetszett, november közepéig lesz ideje megvásárolni a jogtiszta verziót.
  A telepítéshez szükséges lesz egy Live.com fiók, a regisztrációhoz néhány személyes adat, a telepítőnek pedig 32 és 64 bites változata is elérhető.


  Mielőtt fejvesztve installálnánk a 8-at, győződjünk meg róla, hogy gépünk megfelel az új követelményeknek, legalább 1 gigahertzes processzora, 32 bites változatnál 1 giga RAM-ja és 16 giga tárterülete, a 64-esnél 2 giga RAM és 20 gigás terület van. A videokártyának támogatnia kel a DirectX 9-et, WDDM driverrel. Mivel új rendszerről van szó, elképzelhető, hogy ígyis belenyúlunk egy-két olyan alkatrészebe, melynek drivere még nem készült el.
  Ha rászánjuk magunkat, hogy az új verzióval megbarátkozunk, érdemes az adatainkat kimenteni a gépről, nehogy több évnyi fotó- és videótárunk az enyészeté legyen. Mi mindent össze tudunk gyűjtögetni, ugye? Jótanács, hogy a felhasználóneveket és jelszavakat is érdemes kigyűjtenünk, mert ha megjegyeztettük gépünkkel a kulcsokat, könnyedén elfelejthetjük.
  90 nap után érdemes lecserélni a próbaverziót, ha nem szeretnénk szembesülni azzal, hogy a lejárt próbaverzió egyszerűen óránként kikapcsol.

  Ahogy azt már hírül adtuk korábban, a Marson megkezdte tevékenységét a Curiosity. Azóta a NASA folyamatosan közzéteszi a legújabb képeket, az egyiken furcsa mélyedést fedeztek fel a kutatók. Egy üreg felett beomlott nyílást fotóztak le a Marson, ami talán életnyomokat is rejthet. A nyílás körülbelül 35 méter átmérőjű, melyen a vetett árnyékból megállapították, hogy a kúp alakú, körkörös lejtő alsó részénél 20 méter mélyen található az alja, melyet a Nap még meg tud világítani. Ebből arra következtettek, hogy beszakadt nyílás lehet. A vulkánok mentén a törésvonalon több hasonlót is láttak már, így feltehetően lávabarlangok nyílásai lehetnek. Előszeretettel vizsgálják az ilyeneket, mert védett belsejükben maradhat olyan üledék, amely a bolygó korábbi állapotára utalhat, izgalmas lehet az élet lehetőségének vizsgálata szempontjából.

  Ezalatt a Földön… Jártunk már ma virtuális világban, világűrben, ám a Földön sem állt meg a tudományos élet a héten. A Kaliforniai Egyetem kutatói fényt derítettek arra, hogy azok az idősebb emberek, akik rendszeresen odafigyeltek a fogápolásra, frisebbek maradtak szellemileg. 5500 ember egészségét követték nyomon 18 éven át, melynek eredményeképpen azoknál, akik nem mostak naponta fogat, 65 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége a demenciának, mint akik legalább naponta egyszer használták a fogkefét. A titok a fogágybetegségeket, a fogínygyulladást okozó baktériumoknál keresendő, melyek szerepet játszhatnak például a szívroham és a szélütés kialakulásában is. Az is bizonyítékul szolgálhat, hogy több Alzheimer-kórban elhunyt beteg agyában találtak fogágybetegségekkel kapcsolatba hozható baktériumot. Paganini-Hill és kutatócsapata szerint ezek a baktériumok bejuthatnak az agyba és károsíthatják azt. A kutatási adatok szerint a nőknél nagyobb az eltérés a renszeresen és rendszertelenül fogat mosók körében. 1992 és 2010 között 5468 nyugdíjast követtek nyomon, 52 és 105 évközött, a csoport átlagéletkora a vizsgálat kezdetén 81 év volt.

  A szellemi frissességet sok tényező biztosíthatja, egy új kutatás szerint az elhízás és az anyagcsere-rendellenességek is gyorsíthatják a leépülést. Nagy-Britanniában vizsgáltak 6401 embert, átlagosan 50 évesek voltak, majd a tesztelésnél kiderült, hogy a magas vérnyomás, a védő koleszterin alacsony szintje és a magas vércukorszint kockázati tényezőit jelentősen növelik az anyagcsere-betegségek. A teszt időtartama alatt 22.5 %-kal gyorsabb leépülést jeleztek a kognitív teszteken azokhoz képest, akiknek testsúlya a normál tartományba esik.

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon