MENÜ
 • Lőttek a marsi életnek?

  Hosszú hónapok vizsgálódása után egyelőre erre legnagyobb az esély. De minden remény még nem veszett el, a tudósok és a Curiosity tovább kutatnak.

  Rossz hír a reménykedőknek: a vártnál hatszor kevesebb, elenyésző mértékű metánt talált a Mars légkörében a Curiosity, ami a NASA szakemberei szerint jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy bármilyen élet volt, vagy lenne a vörös bolygón. A tudósok előzőleg űrszondák és teleszkópok megfigyelései alapján abban reménykedtek, hogy a Mars légkörében jelentős mennyiségben van jelen metán, a bolygó felszíne alatt pedig a gázt kibocsátó mikrobák. Hát nem.

  A Curiositynek saját magát is volt ideje fotózni

  Ha lenne mikrobiális élet valahol a Marson – igazán egészséges és lüktető -, annak talán lennének látható jelei a légkörben” – fogalmazott Paul Mahaffy, a NASA tudósa.

  Küldetése első nyolc hónapjában a Curiosity gyakori mintavétellel hosszasan vizsgálta a marsi levegőt, miközben a tavasz nyárba fordult a bolygón. “Bármikor figyeltük, sosem láttuk a metánt” – de megjegyezték azt is, hogy folytatódik a metán utáni vadászat. Küldetése során a kisbusz méretű Curiosity a továbbiakban havi rendszerességgel fog “beleszagolni” a bolygó légkörébe. Vigasztalásképpen a gép első kilenc hónapjának marsjárása videón is megtekinthető!

  Forrás: Science

  Kép forrása: NBC News

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon