MENÜ
 • Londoni magyarok a kolbászos kerítésről

  Elmegyünk, mert kalandra vágyunk, mert nyelvet akarunk tanulni, mert nem elég a pénz. Vajon máshol tényleg kolbászból van a kerítés?

  Tény, hogy rengeteg magyar próbál szerencsét a nagyvilágban, hogy London “az ötödik legnagyobb magyar város”. Úgy képzeljük, hogy kint minden könnyebb, és ha örökre nem is mindannyian, de hosszú távra sokan tervezünk.

  Mostanság tele van a sajtó azzal, hogy Nagy-Britannia „fél tőlünk”. Ezért megkérdeztünk néhány Londonban élő és élt fiatalt a tapasztalataikról, terveikről, és arról, hogy milyen a magyarok élete az angol fővárosban, tapasztaltak-e negatív megítélést a munkakereséskor.

  london1

  „Igen. Munkakereséskor. Sokkal keményebben kell dolgozni egy kelet-európainak a munkakeresési procedúrában, mint egy britnek. Több állasra kell jelentkezni, több ügynökségnél kell regisztrálni és jóval több interjúra kell elmenni, mert hiába van meg a tapasztalatod, nem mindenki akar felvenni, mert nem vagy brit. Persze ezt sosem mondják meg az arcodba, mert ugye jogilag ez nem korrekt.” – tudjuk meg egy 28 éves nőtől, aki baristaként kezdte, de mára irodavezető egy könyvkiadónál. Letelepedett, angol férjével a saját otthonukban élnek.

  „Nem tapasztaltam, de ahogy haladok a karrieremmel, egyre nehezebb fentebbi munkát találni, mert azokban a pozíciókban kevés kivétellel mindenki angol anyanyelvű.” – mondja egy 29 éves, aki 6 éve él kint és vezető üzletkötőként dolgozik.

  london2

  „Nem, engem kifejezetten kedvesen fogadtak. Szerintem az sokat segített, hogy én már kiérkezésemkor is jól beszéltem a nyelvet. Amikor én kiköltöztem még sokkal egyszerűbb volt munkát is találni, meg én úgy éreztem, hogy a szakképzett, főleg diplomás magyaroknak jó a hírük kint.” – meséli az a fiatal nő, akit közel három év után a szerelem és a honvágy hozott haza. Egy szállodában dolgozott, kezdetben foglalásokat intézett, később esküvőket, konferenciákat és csoportos utakat szervezett.

  „Londonban inkább pozitív tapasztalataim voltak ez ügyben, bár akkoriban (2009) még nem London volt az 5. legnagyobb magyar város, és nem minden képzetlen ember ott próbált szerencsét. Szerintem a magyarokat a „nagy kivándorlás” előtt még nem vették egy kalap alá például a lengyelekkel, akikről már akkoriban is rossz véleménnyel voltak az angolok. Mostanra gondolom változott a helyzet, és mi is csak egyek lettünk a rajtuk élősködő nemzetek közül.” – véli egy 25 éves egyetemista, aki tanulmányait befejezni tért haza.

  london3

  „Nem tapasztaltam semmi negatívat, inkább mindenhol pozitívan vették, hogy magyar vagyok. Jó munkaerőnek tartják a magyarokat. Mindkét munkahelyemen (McDonald’s és Starbucks) azt mondták, hogy a magyarok jó teherbírásúak, megbízhatóak es feltűnően jó a megoldó képességük. Ezenkívül vigyáztam 1 évig egy lengyel kisfiúra, ott is a szülők örültek, hogy magyar vagyok, azt mondták, hogy szeretnek minket. Azért jöttem haza, mert hiányzott a napfény, nem tudnám leélni az életem meleg nyarak nélkül. A párommal a családalapítást pedig csak itthon tudtuk elképzelni.” – számol be egy nő, aki 5 és fél évet töltött kint.

  Ha könnyen munkát találunk, akkor az első hónapok, az első pár év mennyországnak tűnik. Van pénz, van újdonság, izgalom és nyugodtabb társadalmi háttér. Aztán beköszönnek a külföldi lét árnyoldalai, tisztábban látjuk a mese-világot. Hiszen munka mindig van, de kapcsolatok nélkül nagyon nehéz a szakmán belül elhelyezkedni. A kávéfőzés pedig nem feltétlen teszi a diplomás embert egy életen át boldoggá. A hatalmas távolságok és különböző beosztások miatt nehéz – az egyébként folyton cserélődő – baráti társasággal rendszeresen összejönni. A család, a gyerekkori barátok, az otthoni látképek, illatok, ízek pedig még mindig messze vannak. És ekkor merül fel többekben a kérdés: legyen a jól fizető mókuskerék, vagy a kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, ám a szívünkhöz jóval közel állóbb hétköznapok?

  Képek forrása: flickr.com, wikipedia.org

  Dudok Kata

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Nyit a Dürer Öböl a Lupán

  Bulvár
  jún. 5., péntek

  Ma nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

  Bulvár
  jún. 4., csütörtök

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon