MENÜ
 • Létrehozták az első robotlegyet

  A Harvard Egyetem kutatói két centiméter hosszú és mindössze 0,08 gramm tömegű robotlegyet hoztak létre.

  Újabb lépést tett meg a tudomány: a Science című amerikai tudományos folyóirat számolt be róla, hogy amerikai kutatók elsőként “teremtettek” robotlegyet.

  Kevin Ma és csapatának találmánya új rálátást nyújthat a rovarok repülésének működésére. Igaz, a műrovar kisebb teljesítményre képes, mint egy házilégy: másodpercenként 120 szárnycsapásra képes, valódi párja ennél tízzel többre, és szárnyai csak 110 fokban nyithatóak, addig az igaziéi akár 120-150 fokban is. A legnagyobb hiányosság pedig talán az, hogy csak hálózati erőforrásról működik a robotlégy, de tervezik már az elemes prototípust is.

  A hiányosságoktól eltekintve a műlégy képes alapvető manőverek végrehajtására, valamint akár egy helyben is tud lebegni a levegőben.

  Érdekesség, hogy a műrovar rengeteg kihívás elég állította fejlesztőit, például az icipici szárnymozgató izmokat olyan anyagból hozták létre, amelyek piezoelektromos tulajdonságokkal bírnak, azaz elektromos feszültség hatására megváltoztatják az alakjukat.

  A kutatók hozzáteszik még, hogy a légy az egyik legügyesebb levegőakrobata: villámgyorsan képes elkerülni a veszélyt, sőt, képes egy szélben mozgó virágon landolni. Ezért nemcsak megfigyelés szempontjából érdekes, de jó alap a miniatűr, repülő robotok létrehozásához is.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon