MENÜ
 • Lehet-e a “menedzserbetegség” tünete az ingerköhögés?

  A nagy stressznek kitett és túlhajszolt munkavállalók, vezetők egészsége tipikus tüneteket mutatva rendül meg. A "menedzserbetegség" miatt rendszerint tele vannak a fül-orr-gégészeti rendelők.

  A fül-orr-gégészeti rendelők nem csak ősszel és télen vannak tele köhögő felnőttekkel, egész évben sokan fordulnak légúti panasszal az orvoshoz. A szakorvos ilyenkor azonnal felteszi az ingerköhögéssel küzdő betegeinek a kérdést, hogy a gyomruk rendben van-e. A páciensek ezen általában meglepődnek, hiszen ők influenzára, annak krónikussá válására, arcüreg és tüdőgyulladásra, vagy allergiára gyanakszanak. A fül-orr-gégész azonban nem véletlenül küldi a betegeket gasztroenterológushoz. Amikor a saját szaktudását latba vetve minden felsorolt betegséget kizárt, refluxra, azaz  gyomorsavnak a nyelőcsőbe való visszafolytására gyanakszik.

  Fotó: hazipatika.com

  Ez a “menedzserbetegség” egyik jele. A refluxnál a gyomor felső záróizmának nem megfelelő záródása esetén a gyomorsav a nyelőcső környéki idegek ingerlésén keresztül égő érzést kelt a mellkasban, amit sokan szívinfarktusnak gyanítanak. A gyomorsav, illetve savas gőze a torokig felkerülve ingerköhögést is okozhat, a tüdőbe jutva akar vizenyősödést, tüdőkárosodást eredményezhet.

  Ha e betegség okait vizsgáljuk, egyértelmű a záróizom gyengesége mellett a fokozott gyomorra nehezedő nyomás, amit túlsúly, túlevés, terhesség, szűk ruha vagy valamely gyógyszer (aszpirin, nem-sztereoid gyulladásgátlók, stb.) okozhat. De kiváltója lehet erős fűszerek fogyasztásán túl a túlzott kávé vagy alkohol fogyasztása, valamint a rendszertelen táplálkozás, amelyek lelki okokra vezethetőek vissza. Gyakori kiváltója a munkahelyi stressz, amely elsősorban a vezetőket érinti, ezért nevezik a náluk jelentkező refluxot menedzserbetegségnek.

  A menedzserbetegség mögött sok minden meghúzódhat, de kialakulásáért általában egy adott szituáció illetve élethelyzet a felelős. A folyamatos stressz jelentősen gyengítheti a szervezet védekező mechanizmusait. Természetesen ez a készenlét és feszültség bárki életében előfordulhat, de a pszichés zavarok és a legtöbbször ezek hatására kialakult szenvedélybetegségek sokkal gyakoribbak a vezető beosztásban dolgozók körében.

  Statisztikák és becslések szerint ma Magyarországon minden harmadik-negyedik ember reflux-szal küzd, bár sokan nem is tudják. De hogyan szabadulhatunk meg a felsorolt tünetcsoporttól?

  A gyakorlatban kizárólag anatcidokat használ az orvostudomány, amely csökkenti a gyomorsav mennyiségét. Hosszabb távon sajnos ez a megoldás az emésztés rovására megy, az emésztésben fontos baktériumflóra is gyengül. “Ezért fontos az a felismerés – mondja Dr. Andrew Weil, neves amerikai oktató orvos, az integratív kezelési eljárások szakértője – hogy nem a gyomorsavat kell csökkenteni, hanem a gyomor és a nyelőcső nyálkahártyait kell megvédeni a sav maró hatásától. A nyálkahártyák nyálkaképződését és saját védőmechanizmusát, azaz a lokális prosztaglandin termelődést fokozni lehet – folytatja a  professzor –  amit az orvosi édesgyökér flavonoidjaival el lehet érni.“ Ez nem gyógyítja a refluxot, de a tüneteit mérsékli, amelyek akár el is maradhatnak. Számos ilyen hatóanyagú készítmény van az Egyesült Államokban, de már idehaza is elérhető, pl. a Gastro-Bon rágótabletta. (Várandósoknak nem ajánlott.) Súlyos reflux tünetek esetén hasznos kiegészítő terápia antacid szedése mellett (csökkenthető az antacid dózisa), enyhébb esetekben alternatív megoldást jelenthet.

  Amikor valaki a munkája, családi körülményei, vagy éppen szülés utáni stresszhelyzetbe kerül, érdemes legelőször is a kellemetlen tüneteket elhárítani. Például, ha a reflux tüneteit enyhítjük egy egyszerű táplálék-kiegészítővel, a páciens máris jobban érzi magát,  fogékonyabbá válik a stresszt megelőző és csökkentő  pszichoterápiás módszerek iránt. A betegség professzionális kezelése gyakran megköveteli az orvos és a pszichológus együttműködését.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Álomszerű leánykérés az Álomutazón

  Bulvár
  dec. 27., csütörtök

  Felújítják az Álomutazót karácsonyra

  Bulvár
  dec. 20., csütörtök

  Varga Viktor temetésen kezdte

  Bulvár
  dec. 14., péntek

  Televízió

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  A Lost sztárja a Walking Dead spin-offban

  Televízió
  dec. 3., vasárnap

  Elhunyt a Trónok harca színésze

  Televízió
  okt. 16., hétfő

  Ajánló

  Felújítják az Álomutazót karácsonyra

  Ők A Dal 2019 indulói

  Világsztár dömpinggel kezd a STRAND Fesztivál!