MENÜ
 • Lefényképezték a DNS-molekulát

  Igazi tudományos szenzáció történt a napokban, először készítettek közvetlen képet a DNS-molekuláról. Reméljük, szépen mosolygott!

  Ötvenkilenc év telt el azóta, hogy James Watson és Francis Crick leírta a DNS-molekula kettősspirál-szerkezetét. Ötvenkilenc év kellett hozzá, hogy Enzo Di Fabrizio, a catanzarói Magna Graecia Egyetem fizika professzora elektronmikroszkóp segítségével lencsevégre kapja az életet kódoló molekulát. Az eredményeket a NanoLetters című szakfolyóiratban publikálták.

  Korábban a tudósok csak közvetetten láthatták a DNS szerkezetét, de Fabrizonak és csapatának sikerült a molekulát előcsalogatnia az “árnyékból”. Különlegesen víztaszító szilíciumoszlopokból egy nanoméretű terepasztalt építettek, mely a kísérlet fő helyszínéül szolgált. Először is DNS-szálakat tartalmazó oldatot juttattak a terepasztalra, majd a víz gyorsan elpárolgott, és csak a csupasz DNS-darabkák maradtak vissza, amelyeket ezután elektronnyalábokkal világították meg. Végül így készítettek felvételeket a DNS-szálakról.

  A LoveScience tudományos portál szerint Di Fabrizio innovációja lehetővé teszi a kutatóknak, hogy élethűen figyelhessék meg a kölcsönhatásokat a DNS-molekula és az élet más, nélkülözhetetlen alkotóeleme, például az RNS között.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon